Offentlig upphandling och taxi

Skriftlig fråga 2012/13:377 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-13
Anmäld
2013-03-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-03-22
Besvarad
2013-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga

2012/13:377 Offentlig upphandling och taxi

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Det förekommer åtskilligt av fusk inom taxibranschen, vilket skapar illojal konkurrens. Hederliga åkare och förare tvingas försvara sina köruppdrag i konkurrens med verksamheter som bygger på svartjobb och skattefusk.

Den offentliga verksamheten gör en omfattande upphandling av taxi, inte minst genom statens inköpscentral. Det är viktigt att den offentliga upphandlingen sker på sådant sätt att illojal konkurrens inte belönas. Denna illojala konkurrens sker i sin grövsta form via svartjobb och skattefusk, men det bör uppmärksammas att det också finns gråzonsföreteelser som inte heller ska belönas via vunna kontrakt. Olika företeelser uppges förekomma. En är tombilar eller dumbilar, det vill säga att företagen tar emot beställningen, som kvitteras i databasen, men det finns ingen fysisk person/bil som utför åtagandet, då företaget inte har de utlovade bilarna i tjänst. Det uppstår väntetider, och den servicenivå som utlovas hålls sedan inte. En annan handlar om fiffel med körjournaler och arbetstider. En tredje skulle vara att företag bygger upp verksamheten på anställda med olika former av arbetsmarknadspolitiska bidrag.

Genom vilka direktiv och åtgärder verkar statsrådet för att taxiföretag som bygger på illojal konkurrens förhindras att vinna upphandlingar eller kan utnyttja statliga ramavtal?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:377 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 22 mars

Svar på fråga

2012/13:377 Offentlig upphandling och taxi

Statsrådet Stefan Attefall

Hans Olsson har frågat mig genom vilka direktiv och åtgärder jag verkar för att taxiföretag som bygger på illojal konkurrens förhindras att vinna upphandlingar eller att kunna utnyttja statliga ramavtal.

Offentlig upphandling bygger på att de upphandlande myndigheterna och enheterna utnyttjar konkurrensen på marknaden. Det är därför av största betydelse att konkurrensen sker på lika villkor och att inga former av illojal konkurrens tillåts.

Jag kan inte ge direktiv eller vidta andra åtgärder rörande statens ramavtal om taxiresor eller andra enskilda upphandlingar.

Att upphandlingskontrakten följs upp och kontrolleras av den upphandlande myndigheten är naturligtvis av absolut betydelse. Att den upphandlande myndigheten inte följer upp de krav som ställts i upphandlingen riskerar inte bara att leda till att myndigheten inte får det den avtalat om och betalat för. En upphandling där uppställda krav inte följs upp och kontrolleras kan dessutom på goda grunder ifrågasättas från likabehandlingssynpunkt och kan därför angripas i domstol.

Den av regeringen tillsatta utredningen Upphandlingsutredningen 2010 har i sitt slutbetänkande (SOU 2013:12) Goda affärer – en strategi för hållbar offentlig upphandling behandlat frågan om uppföljning och kontroll av ställda krav. Betänkandet, som i dagarna gått ut på remiss, kommer att tillsammans med remissinstansernas synpunkter bli föremål för beredning inom Regeringskansliet.

När det gäller svartjobb och skattefusk får den upphandlande myndigheten enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling redan i dag utesluta den leverantör från upphandlingen som inte har fullgjort sina åligganden avseende socialförsäkringsavgifter eller skatt. De nya EU-direktiv som vi nu förhandlar i Bryssel innehåller ett förslag, som vi uttalat stöd för, att uteslutning på denna grund ska bli obligatorisk.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.