Till innehåll på sidan

Oberoende utredning av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2018/19:556 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-17
Överlämnad
2019-04-18
Anmäld
2019-04-23
Svarsdatum
2019-05-02
Sista svarsdatum
2019-05-02
Besvarad
2019-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Förenta Nationernas (FN) säkerhetsråd har det högsta ansvaret för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Genom sin världsomspännande medlemskrets har FN unika förutsättningar att samla världens länder till hållbara lösningar på många av vår tids globala utmaningar.

Men säkerhetsrådets begräsningar är uppenbara och regeringen bör nu skifta fokus till EU och närområdet under kommande år. Sveriges år i FN:s säkerhetsråd har även delvis skuggats av kritiken mot den kampanj för omkring 27 miljoner kronor som syftade till att ge Sverige en av de tillfälliga medlemsplatserna.

Kampanjen skulle enligt regeringen präglas av transparens, men den resulterade i stället i hemlighetsmakeri. När utrikesminister Margot Wallström frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott i april i år om Utrikesdepartementets hantering av handlingar i samband med utvärderingen av kampanjen lovade utrikesministern bättring vad gäller att följa grundlagen. På frågan från medierna huruvida det inte vore lämpligt att göra en oberoende utvärdering svarade utrikesministern: ”Jag har inget emot att det görs fler utvärderingar. Det är viktigt att vi sammanställer all den information vi har, det är svårt att få den från något annat håll. Sen får vi se vad som eventuellt saknas när alla har läst. Det här är vår beskrivning av det vi gjort under de här två åren.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Ämnar regeringen tillsätta en oberoende utredning av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:556 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:556 av Hans Wallmark (M)
Oberoende utredning av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen ämnar tillsätta en oberoende utvärdering av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd.

Arbetet med Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd har varit föremål för en intern utvärdering av UD och en granskning av utrikesutskottet. För utrikesutskottets granskning anlitades en oberoende och självständig utredare. Den övergripande slutsatsen i både UD:s interna utvärdering och utrikesutskottets granskning var att kandidaturen till säkerhetsrådet genomförts väl, utan oegentligheter och med goda resultat. Sveriges kandidatur har tidigare även varit föremål för ett antal riksdagsfrågor och granskats av konstitutionsutskottet.

Wallmark åberopar i sin fråga ett citat från medierna där jag talar om den skrivelse som regeringen nyligen överlämnat till riksdagen för att redogöra för Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Kommentaren handlade således inte om arbetet med kandidaturen, utan om det därpå följande medlemskapet i säkerhetsrådet.

Jag har tidigare välkomnat att utrikesutskottet företog en egen granskning som genomfördes under 2017 av en oberoende och självständig utredare. Denna utrikesutskottets oberoende utredare hade tillgång till allt kandidaturrelevant material på Utrikesdepartementet, även sekretessbelagt. Jag tillbakavisar påståendet att kandidaturarbetet ”resulterade i hemlighetsmakeri”. Riksdagen har haft tillgång och insyn.

Det står riksdagen fritt att genomföra en ny utredning. Utrikesdepartementet skulle i så fall självklart bistå, på samma sätt som vi bistod i utrikesutskottets redan företagna oberoende granskning av kandidaturarbetet. Utrikesdepartementet har dock inte för avsikt att tillsätta en ny utvärdering av Sveriges arbete med kandidaturen till säkerhetsrådet.

Jag vill också kommentera det resonemang Wallmark för i sin fråga om att regeringen nu bör skifta fokus till EU och närområdet. Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet visar tydligt att det inte finns någon motsättning mellan EU och FN. Tvärtom är – vilket jag utvecklade i mitt svar på fråga 2017/18:763 av Sofia Arkelsten (M) om resultaten av Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd – arbetet i EU respektive FN ömsesidigt förstärkande, också för närområdet. I FN bestäms folkrättsliga regler som vi värnar om i närområdet. Som medlem i säkerhetsrådet tog Sverige i samråd med Ukraina och andra likasinnade, främst EU-rådsmedlemmar, flera viktiga initiativ till möten om Ukraina. Utgångspunkten var genomgående att folkrätten måste respekteras. Sverige använde också medlemskapet som plattform för att stärka EU-samarbetet i säkerhetsrådet. På svenskt initiativ tillkom bland annat ett nytt format – ”EU8” – som inkluderade innevarande, nyligen avgångna samt närmast inkommande EU-rådsmedlemmar. Formatet användes till exempel för gemensamma uttalanden i anslutning till möten i rådet, däribland om Ukraina och fredsprocessen i Mellanöstern.

Jag skulle välkomna en diskussion som fokuserar på det arbete som Sverige utfört under sitt medlemskap i säkerhetsrådet. Regeringen överlämnade till riksdagen den 11 april skrivelsen ”2018/19:104 Sverige i FN:s säkerhetsråd 2017-2018”. Min förhoppning är att denna redogörelse bland annat kan bidra till en diskussion om det svenska medlemskapet. Ett sådant utbyte vore värdefullt också för Sveriges arbete framgent för internationell fred och säkerhet – inom såväl EU som FN.

Stockholm den 2 maj 2019 –

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.