Till innehåll på sidan

Nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2016/17:1374 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-10
Överlämnad
2017-05-11
Anmäld
2017-05-12
Svarsdatum
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Enligt Arbetsförmedlingen stiger nu antalet arbetslösa, och det gäller framför allt nyanlända som fått uppehållstillstånd och nu skrivits in på Arbetsförmedlingen. Att konstatera att ökningen av antalet arbetslösa var väntad är inte acceptabelt, vilket företrädare för Arbetsförmedlingen gör. I stället bör större fokus läggas på att underlätta för de nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Tidigare statistik har visat att väntetiden för att få ett första jobb för den som är utrikesfödd kan uppgå till så lång tid som nio år. I april var 364 000 personer inskrivna som arbetslösa, en ökning med 4 000 personer på ett år. Andelen arbetslösa, 7,5 procent, är oförändrad. I slutet av månaden låg arbetslöshetsnivån för inrikesfödda på 4 procent, jämfört med 22,1 procent bland utrikesfödda.

Detta är naturligtvis inte acceptabelt, vare sig diskrepansen i arbetslöshet mellan utrikesfödda och inrikesfödda eller svårigheten att få arbete. De negativa effekterna av långvarig arbetslöshet är stora för såväl individen som samhället. Därför är det dags att tänka om och tänka nytt för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för nyanlända.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att underlätta för alla att få ett arbete, också de nyanlända, samt när i tid kommer dessa åtgärder att vidtas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1374 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01024/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1374 av Margareta Cederfelt (M) Nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att underlätta för alla att få ett arbete, också de nyanlända, samt när i tid dessa åtgärder kommer att vidtas.

–
Tudelningen på arbetsmarknaden har ökat, inte minst under den förra regeringen då långtidsarbetslösheten ökade kraftigt. Utvecklingen i svensk ekonomi är dock stark och efterfrågan på arbetskraft är god. Sysselsättningen stiger. Sedan regeringen tillträdde har 200 000 fler personer kommit i arbete och 67 procent av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är nu den högsta sedan SCB började mäta. Arbetslösheten sjunker. Under nuvarande regering har arbetslösheten sjunkit med drygt en procentenhet och antalet arbetslösa har minskat med 55 000.


Vi ser nu en ökning av antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Antalet utrikes födda som söker etablering på svensk arbetsmarknad ökar. Det är en väntad utveckling i spåren av det mycket stora flyktingmottagandet under 2015. Ett stort antal nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd skrivs nu in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Att korta vägen till jobb för nyanlända är en högt prioriterad fråga för regeringen.

Tiden i etableringsuppdraget ska användas effektivt och nyanlända kvinnor och män ska få del av anpassade insatser för att komma i arbete. Regeringen har därför överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om ett nytt regelverk för etableringsuppdraget. Förslaget innebär minskad administration, ger ökade förutsättningar för flexibilitet och stärker Arbetsförmedlingens möjligheter att ställa krav på individen. Regeringen förutsätter att riksdagen i juni ställer sig bakom dessa viktiga förändringar i etableringsuppdraget som är avsedda att träda ikraft den 1 januari 2018.

Regeringen arbetar aktivt för att stärka vägarna till arbete för nyanlända likväl som för andra som befinner sig i arbetslöshet. Arbetsförmedlingen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken har styrts om till att bättre rusta arbetslösa för att kunna ta de jobb som finns och växer fram. Detta arbete fortsätter och i juli 2017 avser regeringen att införa studiestartsstöd som ska underlätta för arbetslösa med kort utbildning att påbörja de studier som krävs för etablering på arbetsmarknaden. Extratjänster ger arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till jobb i välfärden och dessa ökar nu i god takt. Regeringens åtgärder är många och arbetet för att stärka vägen till jobb för fler fortsätter.

Stockholm den 17 maj 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.