Nya vägar

Skriftlig fråga 2016/17:381 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-25
Överlämnad
2016-11-28
Anmäld
2016-11-29
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Högre utbildning i hela landet är viktigt för att möta den lokala arbetsmarknadens behov. Det möjliggör för fler att studera på hemmaplan utan att behöva flytta, vilket är till gagn för både individ och samhälle.

Ett initiativ för att pröva en modell för tillgängliggörande av högre utbildning i orter utan högskola/universitet, Nya vägar för flexibilitet i högre utbildning, har tagits av Linnéuniversitetet och Högskolan Väst i samverkan med kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Detta projekt bygger på samverkan mellan den lokala arbetsmarknaden, kommunernas lokala campus samt universitetet och högskolan, där behoven av relevant kompetens är väl inventerad och känd. Projektet förväntas generera ny kunskap för den landsbygdsstrategiska utvecklingen i landet. Det möter också delar av de utmaningar som lyfts i regeringens nyindustrialiseringsstrategi, kompetensförsörjningsutmaningen inom välfärdssektorn, och sist – men inte minst – kan projektet ses som en förebild i arbetet för nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Projektet förväntas generera kunskaper som kan tjäna som modell för tillgängliggörande av högre utbildning, med god kvalitet, i kommuner och regioner där det finns tydliga behov av kvalitativ kompetensförsörjning i form av högre utbildning, på kort och lång sikt. Det finns en bred uppslutning i riksdagen för högre utbildning i hela landet med bra kvalitet.

Projektet har diskuterats vid flera tillfällen mellan regeringen och de ansökande lärosätena och kommunerna, för att projektet ska inriktas så bra som möjligt ur regeringens perspektiv. Nu har de inblandade aktörerna väntat länge utan att få besked, vilket skapar en stor ovisshet. Regeringen bör bestämma sig och ge besked för att eliminera den ovisshet aktörerna nu upplever. Det bästa vore självklart ett positivt besked, men det allra viktigaste just nu är ett besked till de lärosäten och kommuner som ansökt.

Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är:

 

När tänker regeringen lämna besked om projektet Nya vägar för flexibilitet i högre utbildning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:381 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/05194/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:381 av Fredrik Christensson (C) Nya vägar

Fredrik Christensson har frågat mig när regeringen kommer att lämna besked om projektet Nya vägar för flexibilitet i högre utbildning.

Sverige står inför en föränderlig omvärld och en arbetsmarknad som präglas av snabb omställning. För att möta dessa förändringar krävs ett starkt samhällsbygge som ger trygghet under hela livet och god tillgång till utbildning. En persons bakgrund eller bostadsort ska inte vara avgörande för möjligheterna i livet. En viktig del av regeringens politik är därför att det ska vara möjligt att kunna studera vidare, byta karriär och fortbilda sig under hela livet, i hela landet.

En viktig förutsättning för att skapa ett livslångt lärande i hela landet
är att föra en framåtsyftande utbildningspolitik och därför genomför regeringen ett omfattande kunskapslyft. Detta föreslås omfatta nära
70 000 ytterligare utbildningsplatser till bland annat kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå (komvux), yrkesinriktad vuxenutbildning på gymnasial nivå (yrkesvux), yrkeshögskola, folkhögskola och en större utbyggnad av högskolan med permanenta utbildningsplatser över hela landet. Totalt medför regeringens politik nära 18 000 nya permanenta utbildningsplatser på universitet och högskolor fram till 2019.

Regeringen ser positivt på initiativ från universitet och högskolor som leder till ökad samverkan med näringsliv och samhälle och goda exempel bör uppmärksammas. Samtidigt ingår det i universitetens och högskolornas uppdrag att se till att utbildningarna är i takt med tiden och motsvarar efterfrågan hos studenter och arbetsmarknad. Många lärosäten arbetar också aktivt inom ramen för sina ordinarie resurser med att på olika sätt göra utbildning tillgänglig utanför campusorterna, till exempel via distansutbildningar och kommunala lärcentra.


Regeringen satsar nu kraftigt inom utbildningsområdet och frågan om högskoleutbildning i hela landet är central. Innan enskilda initiativ kan övervägas behövs det inhämtas information om hur väl befintliga verktyg fungerar, bland annat om hur universitet och högskolor arbetar med distansutbildning och samarbetar med kommuner och andra aktörer inom området.

Stockholm den 7 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.