Nya regler för vägbelysning

Skriftlig fråga 2017/18:1079 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-22
Överlämnad
2018-03-22
Anmäld
2018-03-23
Svarsdatum
2018-04-04
Sista svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Kommunalråd i jämtländska kommuner har ilsknat till och begär omtag i frågan kring att Trafikverket ska ta över ansvaret för kommunernas belysning längs statliga vägar. Men de anläggningar som inte håller måttet måste rustas upp, på kommunernas bekostnad. Ifall detta inte sker måste kommunen riva dem.

SKL har tillsammans med Trafikverket tagit fram en modell för ägande och förvaltning av kommunal belysning längs statliga vägar. Det är dock en modell som slår oerhört hårt ekonomiskt mot landsbygden, däribland mitt hemlän Jämtlands län. I Strömsunds kommun handlar det om en kostnad på 85 miljoner kronor, och i Härjedalens kommun uppgår summan till 105 miljoner kronor.

Det är beklagligt att storstadsperspektivet har fått göra sig än mer dominant. Till denna kostnadspålaga, som riskerar att drabba kommunerna, tillkommer även regeringens beslut att dra ner på vägunderhållet med 500 miljoner kronor per år i den senaste infrastrukturplanen, något som riskerar att bygga upp en underhållsskuld på svenska vägar, vilket även Trafikverket har pekat på.

”Glesbygden kommer att hamna i ett evigt mörker vintertid. Konsekvensen kan bli att glesbygden avfolkas”, står det i en skrivelse som nyligen skickades till Trafikverkets generaldirektör, ordföranden i SKL och infrastrukturministern.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur avser statsrådet att agera för att landets kommuner inte ska drabbas av den kostnadschock som den framtagna modellen för ägande och förvaltning av kommunal belysning för med sig?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1079 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/02009/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1079 av Saila Quicklund (M) Nya regler för vägbelysning

Saila Quicklund har frågat mig om hur jag avser att agera för att landets kommuner inte ska drabbas av den kostnadschock som den framtagna modellen för ägande och förvaltning av kommunal belysning för med sig.

Frågan om kommunal belysning längs statliga vägar har varit föremål för diskussion under lång tid. Många av de kommunala belysningsanläggningarna har sitt ursprung i tiden före kommunreformen. Vägverket tog under 1990-talet över de anläggningar som bedömdes nödvändiga ur ett strikt trafiksäkerhetsperspektiv. I samband med att kvicksilverljuskällor förbjöds 2015 fick frågan om befintlig kommunägd belysning förnyad aktualitet. Trafikverket och Sveriges kommuner och Landsting har tillsammans 2017 tagit fram en rapport: Belysning där det behövs -belysning längs statlig väg.

Eftersom frågan är komplicerad är det glädjande att parterna förmått komma fram till en gemensam inriktning. Om jämtländska kommuner är missnöjda med det arbete som parterna gjort i fråga om belysning så är det därför något för SKL och Trafikverket att överväga.

Beträffande vägunderhållet är regeringens mål att hela det statliga vägnätet ska hålla en hög standard och en god framkomlighet. Regeringen har hörsammat Trafikverkets varningar om att delar av det lågtrafikerade vägnätet på sikt kan riskera att få ett sämre tillstånd. Regeringen har därför sedan tidigare genomfört satsningar på vägunderhåll i landsbygd med 400 miljoner kronor under perioden 2016–2019. I budgetpropositionen för 2018 har regeringen utökat och förlängt satsningen med ytterligare 300 miljoner kronor under perioden 2018–2020.

Jag vill också betona att Sveriges landsbygder är en tillgång såväl som en resurs för jobb, hållbar tillväxt och välfärd i hela landet. Regeringen arbetar för att landsbygdsperspektivet ska bli mer framträdande inom alla samhällssektorer och har därför nyligen presenterat en proposition om en sammanhållen landsbygdspolitik för riksdagen.

Stockholm den 3 april 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.