Nya besiktningsregler

Skriftlig fråga 2017/18:299 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-20
Överlämnad
2017-11-21
Anmäld
2017-11-22
Svarsdatum
2017-11-29
Sista svarsdatum
2017-11-29
Besvarad
2017-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Just nu pågår ett arbete på Transportstyrelsen för att besluta om vilka regler som ska gälla vid bilprovning. Transportstyrelsen har i en föreskrift (TSFS 2017:54) ändrat bedömningen av omborddiagnossystemen. Denna ska börja tillämpas den 20 maj 2018 om ingen korrigering görs.

Vid besiktning sker en OBD-kontroll, det vill säga en kontroll av bilens eget diagnossystem, som indikerar fel med hjälp av felkoder. Enligt nuvarande föreskrifter underkänns fordonet om någon eller några av dessa standardiserade felkoder utläses från bilen. Bilen måste då åtgärdas eller repareras, oavsett om felkoden har varit registrerad länge eller bara under en kort tid. En felkod som registrerats i bilens omborddiagnossystem kommer normalt att vara registrerad till dess felet åtgärdats och felkoden släckts, vilket sker med hjälp av ett diagnosinstrument på en verkstad.

I den nya föreskriften lättas de här reglerna, vilket får till följd att 75 procent av de fordon som i dag får brister noterade kommer att godkännas. Uppföljningar har visat att det kan bli nästan 100 000 fordon/år som kommer att godkännas jämfört med nuvarande regelverk.

Föreslagna ändringar av miljökontroller kommer att leda till ökade emissioner. Det är helt fel håll att gå, inte minst med tanke på dieselskandaler och miljöproblem med luftkvaliteten i städerna. Många remissinstanser har också kritiserat förändringen, alltifrån Naturvårdsverket och föreningen Gröna Bilister till bilprovningarna själva.

I förlängningen riskerar Sveriges position som föregångare inom trafiksäkerhet och klimatansvar att hotas. Det är helt oacceptabelt för Centerpartiet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Kommer statsrådet och regeringen att agera för att behålla och skärpa de nuvarande föreskrifterna i stället för att lätta på utsläppskraven som Transportstyrelsen föreslår?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:299 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



PAGE

2


Dnr N2017/07060/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:299 av Rickard Nordin (C) Nya besiktningsregler

Rickard Nordin har frågat mig om jag och regeringen kommer att agera för att behålla och skärpa de nuvarande föreskrifter om kontrollbesiktning i stället för att lätta på utsläppskraven, som enligt Rickard Nordin, Transportstyrelsen föreslår.

För att klara såväl miljökvalitetsmålet Frisk luft som Nollvisionen för trafiksäkerhet är det viktigt att det finns väl fungerande fordonsbesiktning i Sverige. Regeringen har därför valt att behålla den årliga kontrollbesiktningen för bilar äldre än fem år. Detta trots att EU:s regler medger en utglesning av besiktningsintervallen.

Transportstyrelsens föreskrifter som Rickard Nordin tar upp beslutades i maj 2017 och börjar gälla i maj 2018. Föreskrifterna innebär bl.a. ändrade regler för besiktningsorganens kontroll av omborddiagnossystem (OBD-system). Motivet till Transportstyrelsens föreskrift är att det förekommit felaktiga underkännanden av fordon som inte berott på för höga utsläpp. Dessa underkännanden har resulterat i att fordonsägare fått besöka verkstad för felsökning av sitt fordon utan att man då kunnat hitta ett utsläppsrelaterat fel. Detta medför extra besvär och kostnader för fordonsägarna utan några miljövinster.

Föreskriften innebär att både OBD-kontroll och avgasmätning ska göras. Detta försvårar en eventuell manipulation av OBD-systemet inklusive felindikatorn. Bakgrunden till förändringen var ett förslag från Naturvårdsverket.

Transportstyrelsens föreskrift innebär alltså inte, som Rickard Nordin befarar, att det är OBD-systemets funktion som kommer att avgöra om ett fordon godkänns eller underkänns. Föreskriften innebär tvärtom ett större fokus på det verkliga problemet, bilar med för höga utsläpp.

Stockholm den 27 november 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.