Nordkorea och icke-spridningsavtalet

Skriftlig fråga 2002/03:395 av Olofsson, Maud (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-13
Anmäld
2003-01-21
Besvarad
2003-01-22
Svar anmält
2003-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 januari

Fråga 2002/03:395

av Maud Olofsson (c) till statsminister Göran Persson om Nordkorea och icke-spridningsavtalet

Nyligen deklarerade Nordkorea att man ensidigt lämnar icke-spridningsavtalet för kärnvapen. Det är allvarligt för utvecklingen i Sydostasien men också som ett prejudikat i fråga om möjligheten att ensidigt frångå internationella avtal som utgör grundpelarna för internationell stabilitet och säkerhet. Agerandet måste leda till ett samfällt och kraftfullt internationellt agerande inom ramen för FN-arbetet. Världssamfundet kan inte acceptera att enskilda länder på detta vis undergräver säkerheten i stora regioner. Dessvärre verkar kommentarerna just nu inte vara entydiga: Samtidigt som ett antal länder kraftfullt fördömer beslutet är kommentarerna mer försiktiga från andra länder.

Sverige har en lång tradition av att verka för icke-spridning av kärnvapen. Nu är rätt tillfälle att på nytt förstärka insatserna genom att verka för att frågan får hög prioritet i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt har statsministern upprepade gånger framhållit sina goda kontakter med ledare i Ryssland och Kina. Som ordförande i ministerrådet blev också statsministern den första västliga regeringschefen som släppts in i Nordkorea som ledare för en EU-delegation. Dessa kontakter bör nu utnyttjas för att kraftfullt driva frågan om ett internationellt agerande för att förhindra utveckling av kärnvapen i Nordkorea.

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att förhindra Nordkorea att ensidigt frångå icke-spridningsavtalet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:395 besvarad av

den 22 januari

Svar på fråga 2002/03:395 om Nordkorea och icke-spridningsavtalet

Statsminister Göran Persson

Maud Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra Nordkorea att ensidigt frångå icke-spridningsavtalet.

Sverige arbetar på flera sätt för att Nordkorea ska förbli part till icke-spridningsavtalet NPT samt återuppta sitt samarbete med internationella atomenergiorganet IAEA.

Vi har tydligt framfört Sveriges protester till Nordkorea både via landets ambassadör i Stockholm och via vår ambassad i Pyongyang. Nordkoreas tillkännagivanden är mycket beklagliga och oroande för omvärlden. De innebär också bakslag för en fortsatt fredlig utveckling på den koreanska halvön.

Sverige står bakom EU:s olika uttalanden under den kedja av händelser som sattes i gång i oktober förra året och har lett fram till dagens allvarliga situation.

Min bedömning är att EU kommer att vara berett att, vid ett lämpligt tillfälle, åta sig en mer aktiv roll för att påverka Nordkorea. Målsättningen är att Nordkorea ska ta intryck av omvärldens kritik och agera på ett mer konstruktivt sätt. Kärnvapen och kärnenergi är inte enbart en bilateral angelägenhet mellan Nordkorea och USA. Det är en angelägenhet för hela det internationella samfundet.

I kontakt med utländska ledare utanför EU-kretsen diskuterar vi vilka åtgärder som kan vara lämpliga för att Nordkorea och andra berörda parter ska börja föra en dialog i syfte att lösa den uppkomna situationen. Jag tänker sända ett meddelande direkt till den nordkoreanska ledningen där jag klargör Sveriges, och det internationella samfundets, oro över utvecklingen och Nordkoreas mycket beklagliga beslut att lämna icke-spridningsavtalet.

Det är utomordentligt viktigt att parterna på den koreanska halvön och övriga berörda regeringar börjar tala med varandra i syfte att finna en fredlig lösning. Jag välkomnar med tillfredsställelse ministersamtalen denna vecka mellan Syd- och Nordkorea. Det är hoppingivande att viktiga stater som Sydkorea, Japan, Kina och Ryssland så starkt försöker bidra till en fredlig, diplomatisk lösning.

Nordkorea bör ta ett första steg och annullera vissa åtgärder som de har vidtagit på senare tid. I slutänden har det internationella samfundet alltid möjlighet att föra frågan till FN för behandling i säkerhetsrådet. Vårt mål är att söka finna en fredlig lösning på krisen på Koreahalvön och förhindra ett förödande krig, samtidigt som Nordkorea måste förmås att ge upp eventuella kärnvapenambitioner och förbli part till icke-spridningsavtalet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.