Nervgiftsangreppet i Salisbury

Skriftlig fråga 2017/18:1120 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-28
Överlämnad
2018-03-29
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-06
Besvarad
2018-04-06
Anmäld
2018-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Angreppet med nervgiftet Novitjok på två personer i Salisbury, som även skadat andra personer i deras omgivning, har föranlett en rad diplomatiska reaktioner och åtgärder från brittisk sida. 

Det är väl dokumenterat att det endast är Ryssland som disponerar Novitjok. Detta angrepp är därför med största sannolikhet statssanktionerat från rysk sida. Användandet av kemiska stridsmedel i syfte att genomföra lönnmord på ett EU-lands territorium måste också medföra starkast tänkbara fördömanden och reaktioner från EU:s sida.

Den brittiska regeringen har aviserat att den kommer att investera 48 miljoner pund i upprättandet av ett CBRN-center för att stärka skyddet mot liknande angrepp i framtiden. Från Europeiska rådets slutsatser den 22 mars framgår det att angreppet i Salisbury är ett hot mot alla medlemsländer samt att medlemsländerna behöver stärka sin motståndskraft mot bland annat angrepp med kemiska stridsmedel. Sverige har genom Totalförsvarets forskningsinstituts NBC-skyddsavdelning i Umeå betydande kompetens på detta område. 

Enligt Säkerhetspolisens årsbok för 2017 bedriver Ryssland omfattande underrättelseaktiviteter i Sverige, och i Försvarsberedningens senaste rapport Motståndskraft framgår det att Ryssland uppträder alltmer aggressivt i vårt eget närområde.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av angreppet i Salisbury för att stärka skyddet mot liknande angrepp i Sverige samt samverka med andra länder för att ömsesidigt stärka vår kompetens?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1120 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)




Svar på fråga 2017/18:1120 av Pål Jonsson (M)
Nervgiftsangreppet i Salisbury

Pål Jonsson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder med anledning av nervgiftangreppet i Salisbury för att stärka skyddet mot liknande angrepp i Sverige samt samverka med andra länder för att ömsesidigt stärka vår kompetens.

Låt mig börja med att konstatera att mordförsöket med ett nervgift som utvecklats som kemiskt vapen är fullständigt oacceptabelt och måste fördömas. Sverige har i FN, EU, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uttryckt sin solidaritet med Storbritannien och delar den brittiska bedömningen att det är högst sannolikt att Ryssland är ansvarigt för dådet.

Det som nu har skett i Salisbury är inte bara en angelägenhet mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare ett exempel på att Ryssland utmanar den internationella regelbaserade ordningen och är därmed en utmaning för hela Europa.

I detta läge är det av fundamental betydelse att upprätthålla solidariteten mellan EU:s medlemsländer och stärka vår motståndskraft mot liknande händelser.

Vid Europeiska rådets möte den 23 mars enades stats- och regeringscheferna om att EU måste stärka sin motståndskraft mot hot som emanerar från kemiska, biologiska, nukleära och radiologiska vapen. Detta ska ske genom ett närmare samarbete mellan unionen och dess medlemsstater liksom med Nato.

Jag kan konstatera att Sverige har en mycket god och internationellt erkänd kompetens på området, inte minst genom Totalförsvarets forskningsinstitut och dess avdelning för CBRN-skydd. Sverige har också sedan snart tjugo år ett samarbete kring CBRN-skydd med Storbritannien.

Stockholm den 6 april 2018

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.