Nedskärningar hos Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2006/07:1503 av Lindgren, Sylvia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-30
Besvarad
2007-08-03
Besvarad
2007-08-13
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2006/07:1503 Nedskärningar hos Försäkringskassan

av Sylvia Lindgren (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Så är vi där som många befarade att vi skulle hamna. Den borgerliga regeringens kraftiga personalminskningar hos Försäkringskassan slår hårt mot stora grupper av försäkringstagare över hela landet som inte får ut sina ersättningar i tid. Pensionärer och småbarnsföräldrar är exempel på de många enskilda som nu drabbas hårt. När till exempel bostadstillägg till pensionärer och tillfällig föräldrapenning inte kan betalas ut i tid är risken stor att oförskyllt hamna i kronofogdens register då man kommer efter med hyror och avbetalningar.

Den reducerade personalstyrkan på kassorna runt om i landet kämpar för att hinna med och många går på knäna. Det finns exempel, som på Södermalm i Stockholm, där enskilda handläggare kan ha över 1 000 ärenden, vilket är helt orimligt.

Många har nog blivit både häpna och upprörda över att den ansvariga moderata socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson inte tycks ta situationen riktigt på allvar. Att enbart hänvisa till att regeringen har skjutit till pengar för att underlätta Försäkringskassans personalminskningar känns inte ansvarsfullt i en situation när många medborgare och anställda drabbas hårt.

Min fråga till socialförsäkringsministern är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med den kaotiska situation som uppkommit med anledning av regeringens stora nedskärningar på Försäkringskassan?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1503 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 3 augusti

Svar på frågorna

2006/07:1499 Försäkringskassans sena utbetalningar

2006/07:1503 Nedskärningar hos Försäkringskassan

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Désirée Liljevall har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att säkerställa att medborgarna fortsättningsvis ska få sina utbetalningar i tid. Sylvia Lindgren har samtidigt frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att komma till rätta med den, enligt Sylvia Lindgrens uppfattning, kaotiska situation som uppkommit med anledning av regeringens, enligt Lindgren, stora nedskärningar på Försäkringskassan.

Jag avser att besvara de båda frågorna i ett sammanhang.

Först vill jag beklaga att enskilda sedan länge drabbas av alltför långa handläggningstider hos Försäkringskassan. Detta är en fråga som jag löpande diskuterar med Försäkringskassans styrelse och generaldirektör.

De förekommande långa handläggningstiderna är ett tecken på bristande effektivitet. Försäkringskassans organisation är uppbyggd för en annan tid. Den behöver anpassas och moderniseras efter samhällets och de försäkrades förändrade krav och förutsättningar. Bildandet av den nationellt sammanhållna myndigheten Försäkringskassan 2005 möjliggjorde stora förändringar och rationaliseringar. Under 2006 uppgick dessa rationaliseringar till 370 miljoner, resurser som myndigheten fick behålla och disponera.

Under 2007 beräknar Försäkringskassan att myndigheten uppnår en besparing om 1 miljard kronor per år tack vare organisationsförändringens effektivitetsvinster. Regeringen valde därför att spara 200 miljoner samtidigt som regeringen höjde myndighetens anslagskredit med ca 150 miljoner till totalt 350 miljoner. Den rationaliseringsvinst som myndigheten får behålla används under 2007 enligt Försäkringskassan till att bland annat stärka administrationen inom ohälsoområdet, övergången till en modern organisation och lönesatsningar. Detta är den största satsningen på Försäkringskassans organisation någonsin och den borde ha genomförts tidigare. Försäkringskassan och dess styrelse har nu det fulla ansvaret för att denna satsning genomförs på bästa sätt.

Regeringen har vidare – för att långsiktigt säkerställa effektiviteten och rättssäkerheten inom socialförsäkringsområdet – tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur en funktion för systemtillsyn och effektivitetsgranskning av socialförsäkringen och Försäkringskassan kan utformas. Detta är av stor betydelse då Försäkringskassan betalar ut ca 435 miljarder årligen, vilket motsvarar närmare hälften av statsbudgetens utgifter, och förfogar över administrativa medel om drygt 8 miljarder per år. Vidare fattar Försäkringskassan årligen ca 15 miljoner beslut och verkställer mer än 60 miljoner utbetalningar till enskilda. Syftet är att stärka rättssäkerheten, transparensen och regeringens möjligheter att utkräva ansvar från myndigheten och dess ledning.

Slutligen vill jag säga att Försäkringskassan har genomfört stora förändringar de senaste åren och generellt har handläggningstiderna sjunkit, rättssäkerheten förbättrats och andelen individer som drabbas av riktigt långa handläggningstider minskat. Organisationen är på väg i rätt riktning. Samtidigt är det min och regeringens bestämda uppfattning att Försäkringskassans handläggningstider länge har varit alltför långa och att Försäkringskassan inom befintliga ekonomiska ramar och genom det fortsatta förändringsarbetet kan minska handläggningstiderna ytterligare samtidigt som rättssäkerheten stärks. För mig handlar socialförsäkringen i hög grad om rätt ersättning till rätt person – i tid!

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.