Nedläggningen av Findus i Bjuv

Skriftlig fråga 2016/17:1817 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-14
Överlämnad
2017-08-17
Besvarad
2017-08-31
Sista svarsdatum
2017-08-31
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I mars 2016 meddelade Findus att man avsåg att lägga ned sin verksamhet i Bjuv och omlokalisera till Tyskland. Ca 650 arbetstillfällen i Bjuv har sedan dess gått förlorade på grund av nedläggningen. I augusti 2017 intervjuade den lokala nättidningen Bjuvsnytt Findus tidigare vd (1965–1996) Christer Denrell, som framkom med nya uppgifter kring hur han hade försökt förmå regeringen att intensifiera sina ansträngningar för att säkerställa att Findus skulle ha kvar sin produktion i Bjuv. Argument lades fram av Denrell för regeringen och ett möte skulle hållas mellan företrädare för Nomad Foods, som sedan 2015 är huvudägare i Findus, och regeringen. Inför detta möte ska Denrell enligt egen utsago ha bistått och hjälpt till med att förbereda regeringens företrädare.

Men statsminister Stefan Löfven deltog själv aldrig vid mötet utan i stället representerades regeringen av statsrådet Sven-Erik Bucht med ansvar för landsbygdsfrågor. Argumenten som Denrell lade fram ska inte heller ha tagits upp i de förhandlingar som följde. Mötet blev slutligen fruktlöst och Findus produktion i Bjuv avvecklades den 31 mars 2017.

 

Utifrån dessa nya uppgifter som nyligen framkommit vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

På vilket sätt agerade statsrådet i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och produktionen kunna stanna i Bjuv?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1817 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/05241/RTS

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1817 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Nedläggningen av Findus i Bjuv

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig

på vilket sätt jag agerade i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och för att Findus produktion skulle kunna stanna i Bjuv?

Jag vill först klargöra att när det gäller försäljningen av anläggning och mark i Bjuv är regeringen ingen förhandlande part, utan det är Nomad Foods beslut. Frågan om vad som sker med anläggningen i Bjuv är däremot av stort intresse för regeringen som därför följer utvecklingen noga.

Beskedet om nedläggningen av Findus produktion i Bjuv kom i mars 2016. Regeringen har sedan dess haft en kontinuerlig dialog med ledningarna för såväl Findus som Nomad Foods, Bjuvs kommun, Region Skåne och andra berörda aktörer.

Som ett led i denna dialog bjöd jag bl.a. i december 2016 in ledningen för Nomad Foods till ett möte i februari 2017 för att informera mig om status för försäljningsprocessen, och för att informera om hur regeringen avser att stötta den fortsatta utvecklingen i Bjuv och Skåne.

Med hänsyn till den försäljningsprocess som fortsatt pågår vill jag inte närmare kommentera mötet med Nomad Foods eller andra kontakter som regeringen har i det här ärendet.

Jag konstaterar att staten har en viktig roll att spela vid större varsel eller omställning i näringslivet och den nationella nivåns stöd ska främst tillhandahållas genom de ordinarie system och resurser som finns.

Regeringen har dessutom ytterligare förstärkt statens förmåga att stödja vid större varsel och strukturomvandling på enskilda orter. Tillväxtverket fick i februari 2017 regeringens uppdrag att vid varsel och omställning bistå berörda orter med de erfarenheter, resurser och kunskaper avseende omställningsarbete som myndigheten förfogar över. Det är något som efterfrågats av de orter som tidigare berörts av omställningar liknande den i Bjuv.

Regeringen beslutade i juli 2017 om medel till Region Skåne för att genomföra insatser som stärker innovationer i livsmedelskedjan och stödjer utvecklingen av innovativa livsmedelsföretag. Regeringen kommer att fortsätta arbetet för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att livsmedelsföretag ska välja att ha sin produktion i Sverige.

Stockholm den 30 augusti 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.