Neddragningar vid Sveriges Radios lokala kanaler

Skriftlig fråga 2006/07:643 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-14
Anmäld
2007-02-15
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga

2006/07:643 Neddragningar vid Sveriges Radios lokala kanaler

av Carina Hägg (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Enligt uppgift kommer besparingar att genomföras vid Sveriges Radios lokala kanaler. De kommer att tvingas minska antalet anställda. Radio Jönköping i mitt hemlän är en av de lokala kanaler som berörs. Sveriges Radios lokala kanaler är mycket viktiga för bredd och mångfald i det lokala och regionala medieutbudet. Om de ska kunna utföra sitt journalistiska uppdrag på ett bra sätt krävs det givetvis personella resurser. Jag vill också peka på radions viktiga roll när till exempel naturkatastrofer som stormen Gudrun inträffar. De aviserade neddragningarna är därför oroande.

Jag vill fråga kulturministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att Sveriges Radios lokala kanaler också i fortsättningen ska garanteras ekonomiska resurser för att kunna utföra sitt uppdrag.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:643 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:643 Neddragningar vid Sveriges Radios lokala kanaler

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Sveriges Radios lokala kanaler också i fortsättningen ska garanteras ekonomiska resurser för att kunna utföra sitt uppdrag.

Sveriges Radio är ett aktiebolag som bedriver sin verksamhet självständigt inom ramen för de villkor som ställs av riksdagen och som kommer till uttryck i de sändningstillstånd och anslagsvillkor som regeringen beslutar om. Någon annan styrning utövar inte regeringen över Sveriges Radio och jag har fullt förtroende för att företaget efterlever de villkor som ställts upp. Av sändningstillståndet framgår att programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska också spegla förhållanden i hela landet. Enligt anslagsvillkoren ska Sveriges Radio ha en decentraliserad organisation som skapar goda förutsättningar för självständigt beslutsfattande på regional och lokal nivå. Den lokala och regionala organisationen ska ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna spegla respektive områdes särprägel och egenart. 

Programföretagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio redovisar årligen hur deras uppdrag uppfyllts i den så kallade public service-redovisningen. Under den nya tillståndsperioden som inleddes den 1 januari 2007 kommer Granskningsnämnden för radio och TV att få i uppdrag att årligen granska public service-redovisningarna från programföretagen för att göra en bedömning av hur företagen uppfyllt public service-uppdraget.  

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.