Neddragning på områdespoliser

Skriftlig fråga 2017/18:1270 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-05-07
Överlämnad
2018-05-08
Anmäld
2018-05-14
Sista svarsdatum
2018-05-16
Svarsdatum
2018-05-18
Besvarad
2018-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har under de senaste tre åren lyft upp frågan om att antalet poliser i yttre tjänst blivit allt mindre. Vi har också efterfrågat åtgärder för att öka antalet områdespoliser, som i enlighet med riksdagens beslut ska finnas och vars främsta uppdrag är att arbeta brottsförebyggande.

När Statskontoret utvärderade polisen fanns det brister även i deras kartläggning kring områdespoliserna, för när vi frågar polisens regioner om de påstådda områdespoliserna finns säger de nej. Det är en siffra i statistiken men en annan i verkligheten när man fördelar resurser och prioriterar uppdrag. Liberalerna anser att det är mycket allvarligt att vi därmed inte får en korrekt bild i den officiella uppföljningen – och det stämmer att antalet områdespoliser inte alls blivit större utan det handlar om hur man redovisar siffrorna.

Vi menar att det krävs beslut som ser till att vi får ut områdespoliser och att vi återupprättar det brottsförebyggande arbetet. Det är viktigt för kontakten med allmänheten och med skolor men också för att återigen öka synligheten ute i samhället.

I ett inslag nyligen i P4 Kalmar berättade man att det för två år sedan fanns ett tiotal områdespoliser som jobbade med att på olika sätt förebygga brott ute bland ungdomar och övriga delar av samhället. Det är oklart hur många som hade kombinationstjänst som ingripande polis etcetera.

I dag finns bara fyra områdespoliser som ska täcka Öland, Kalmar och upp till Mönsterås.

Med anledning av ovan vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är det rimligt att fyra områdespoliser ska täcka hela detta geografiska område, och vad tänker regeringen vidta för åtgärder för att statistiken ska bli mer korrekt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1270 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1270 av Roger Haddad (L)
Neddragning av områdespoliser

Roger Haddad har frågat mig om det är rimligt att fyra områdespoliser ska täcka Öland, Kalmar, och Mönsterås. Han har också frågat om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att statistiken om antalet områdespoliser ska bli mer korrekt.

Polismyndighetens brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete ska utgå från lokala problembilder och lokala förutsättningar. Det är också Polismyndigheten som bäst bedömer hur man behöver arbeta mot de problem som identifierats. Områdespoliser är en viktig funktion men det är ytterst Polismyndigheten som måste bedöma hur den funktionen ska vara utformad och dimensionerad.

Kommunpoliser och områdespoliser etablerades som viktiga funktioner för polisens brottsförebyggande arbete och för samverkan med kommunen i och med myndighetsombildningen 2015. Samtliga 290 kommuner hade vid 2017 års utgång tillgång till en av de nu 200 etablerade kommunpoliserna, vilket är en ökning sedan december 2016. Antalet områdespoliser ökar kontinuerligt och är nu ca 580 stycken jämfört med ca 400 i december 2016. Områdespoliser finns nu i 88 av de 95 lokalpolisområdena, jämfört med december 2016 då det fanns områdespoliser i drygt hälften av lokalpolisområdena.

Även om utvecklingen är positiv så är den inte tillfredsställande. Grundproblemet är att det finns för få poliser i yttre tjänst idag. En starkt bidragande orsak är den låga ambition som den förra regeringen hade. Då var utbildningstakten inte tillräckligt ambitiös för att säkra personalförsörjningen. Detta har också medfört att etableringen av nya funktioner har försvårats.

Regeringen är fast besluten att genomföra den expansion som aviserats så att Polismyndigheten kan öka med 10 000 anställda till 2024. Genom att resurserna ökar har också Polismyndigheten förutsättningar att utveckla det brottsförebyggande arbetet i enlighet med polisreformens intentioner. I regleringsbrevet för 2018 har regeringen därför ålagt Polismyndigheten att redovisa i vilken utsträckning det finns områdespoliser på lokalpolisområdesnivå och i vilken utsträckning dessa arbetar fredat med kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Stockholm den 18 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.