Till innehåll på sidan

Neddragning av högre utbildning i Hässleholm

Skriftlig fråga 2012/13:200 av Hedström, Lotta (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-12
Anmäld
2012-12-12
Besvarad
2012-12-19
Svar anmält
2012-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2012/13:200 Neddragning av högre utbildning i Hässleholm

av Lotta Hedström (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Miljöpartiet de gröna har under lång tid kritiserat Alliansens nedskärningar på den högre utbildningen i allmänhet och de riktade nedskärningarna mot de mindre lärosätena i synnerhet. De mindre lärosätena är viktiga för tillgången till högre utbildning i hela landet och för att näringslivet i hela landet ska få möjlighet att forska, samverka och utvecklas med en någorlunda närbelägen högskola.

Nu blir konsekvenserna av dessa nedskärningar allt tydligare. Härom veckan beslöt till exempel Högskolan Kristianstad att lägga ned en större del av verksamheten i Hässleholm. Studenterna i Hässleholm har pekat på kvalitetsbrister till följd av bristande resurser, och regeringens nedskärningar har gjort det omöjligt för högskolan att komma till rätta med detta, vilket gör att nedläggning kvarstår som det enda alternativet.

Det är inte rimligt att den högre utbildningen avlövas i en stor och Skåne-central kommun som Hässleholm på det här viset, särskilt inte i en tid av hög arbetslöshet när många unga desperat behöver tillgång till högre utbildning.

Därför vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att följa upp och åtgärda oönskade negativa konsekvenser av nedskärningar i den högre utbildningen, både för Kristianstads del och för riket i övrigt?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:200 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 december

Svar på fråga

2012/13:200 Neddragning av högre utbildning i Hässleholm

Utbildningsminister Jan Björklund

Lotta Hedström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att följa upp och åtgärda oönskade negativa konsekvenser av de nedskärningar i den högre utbildningen, både för Kristianstads del och för riket i övrigt.

När det gäller Högskolan Kristianstad blir anslaget för grundutbildningen 7,5 miljoner kronor större än tidigare aviserat 2012. Det beror på att högskolan får del av regeringens satsning på fler platser på högskoleingenjörsutbildningen och att högskolan får del av kvalitetspremien för utbildningar som är av mycket hög kvalitet. Sedan regeringen tillträdde 2006 har Högskolan Kristianstad fått ett resurstillskott på ca 25 miljoner kronor.

Varje universitet och högskola har ansvar för att utbildning och forskning bedrivs med hög kvalitet och att de tillgängliga resurserna används effektivt. Det är Högskolan Kristianstads sak att avgöra på vilka platser utbildningarna ges.

Inte heller när det gäller riket i övrigt minskar resurserna för högre utbildning. Antalet studenter inom högskolan ligger på en historiskt sett mycket hög nivå. Efter förslag i budget­propositionen görs också en tillfällig satsning på platser 2013–2015 och en permanent satsning på fler platser på ingenjörsutbildningar. På grund av färre utländska studenter och att antalet 19–24-åringar minskar de närmaste åren ser regeringen dock på sikt en minskad efterfrågan av högskoleutbildning. Viktigt är därför att fokusera på höjd kvalitet i utbildningen. Regeringen har föreslagit kvalitetspremier till lärosäten som har utbildningar av mycket hög kvalitet. Dessutom föreslås bland annat förbättringar inom lärarutbildningen och en satsning på kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskap.

Reformerna finansieras genom införandet av studieavgifter och omfördelning av pengar från så kallade inaktiva studenter.

Tilläggas kan att forskningsanslagen har ökat kraftigt sedan 2008 och fortsätter att öka i enlighet med förslagen i budgetpropositionen för 2013.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.