Nationellt forensiskt centrum

Skriftlig fråga 2017/18:716 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-05
Överlämnad
2018-02-05
Anmäld
2018-02-06
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisens utredningsverksamhet behöver förbättras kraftfullt, men färre poliser och sämre utredningskapacitet har medfört att polisen inte hinner med sina ärenden. Polisen tvingas också att prioritera mellan grova brott. Ytterligare en faktor som direkt påverkar rättsväsendets hantering av anmälningar och brottsuppklaringen, och ytterst om åklagare kan knyta teknisk bevisning till den åtalade, är Nationellt forensiskt centrums verksamhet.

Liberalerna lyfte redan 2016 upp de problem som finns med långa handläggningstider och krävde ytterligare ekonomiska resurser till NFC. Vi har också föreslagit att regeringen ska se över NFC:s regionala enheter för att se vad som kan göras organisatoriskt för att handläggningen ska underlättas. Med dagens struktur blir det mycket åkande mellan enheter för att genomföra analys, för att inte tala om alla de försändelser som skickas över hela landet till Linköping där det största labbet finns.

Nyligen uppmärksammade tidningen Expressen också, utöver det kända med långa handläggningstider och att ärenden faktiskt avskrivs i domstol på grund av sena analyser, dels att NFC nu ändrat metod för att hantera fingeravtryck, dels att mängdbrotten inte kan prioriteras.

Det blir än mer viktigt att följa upp hur NFC:s projekt och val av metod påverkar den övriga utredningsverksamheten inom polisen samt åklagarnas arbete.

Liberalerna har nyligen också tagit del av Riksrevisionens rapport om granskningen av NFC.

Mot bakgrund av fortsatt kända problem med handläggningstider samt de uppgifter som framkommit i Expressens granskning vill jag fråga justitieministern:

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att, i syfte att säkerställa rättssäkerheten och att ärenden som exempelvis mängdbrott inte prioriteras ned, ta nya initiativ för att granska de metoder som Nationellt forensiskt centrum använder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:716 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:716 av Roger Haddad (L)
Nationellt forensiskt centrum

Roger Haddad har frågat mig om regeringen och jag, i syfte att säkerställa rättssäkerheten och att ärenden som exempelvis mängdbrott inte prioriteras ned, kommer att ta nya initiativ för att granska de metoder som Nationellt forensiskt centrum (NFC) använder.

Jag delar Roger Haddads uppfattning att det är viktigt med en väl fungerande forensisk verksamhet. Frågan om vilka metoder som ska användas vid NFC för att uppnå både kvalitet och effektivitet i den forensiska processen är dock Polismyndigheten själv bäst lämpad att avgöra.

Under senare år har NFC varit föremål för två externa granskningar. Statskontoret har på regeringens uppdrag undersökt hanteringen av forensiska undersökningar i ärenden med häktade personer och Riksrevisionen har granskat Polismyndighetens forensiska organisation. Arbete pågår nu vid myndigheten med att omhänderta rapporternas förslag, och regeringen kommer att få en redovisning av detta i Polismyndighetens årsredovisning för 2017.

I syfte att bland annat möjliggöra ett utökat antal anställda vid NFC tilldelade regeringen Polismyndigheten extra resurser i vårändringsbudgeten för 2017. Fortsatta resursökningar till Polismyndigheten har beslutats och aviserats för åren 2018–2020, vilket också bör komma NFC till del.

Stockholm den 14 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.