Till innehåll på sidan

Nationell utvärdering av 15-timmarsregeln på Sveriges förskolor

Skriftlig fråga 2005/06:1456 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-21
Anmäld
2006-04-21
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2005/06:1456 av Bertil Kjellberg (m) till statsrådet Lena Hallengren (s)

Nationell utvärdering av 15-timmarsregeln på Sveriges förskolor

Möjligheten för arbetslösa och föräldralediga föräldrar att ha sina barn på förskolan under tre timmar per dag har nu funnits under ett antal år. Vid besök på förskolor och i medierna har jag av personalen erfarit att 15-timmarsregeln inneburit en anmärkningsvärt ökad arbetsbelastning för personalen. Även en klar stressfaktor märks hos barnen. Ljudnivån blir högre och tempot höjs då effekten blivit att barngrupperna utökats utan att personaltätheten ökat eller att lokalerna blivit större. Sannolikt är detta ett problem som inte bara finns på de förskolor jag har erfarenhet av utan också på andra runtom i Sverige.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en nationell utvärdering av 15-timmarsregeln på Sveriges förskolor ska komma till stånd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1456 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1456 om nationell utvärdering av 15-timmarsregeln på Sveriges förskolor

Statsrådet Lena Hallengren

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en nationell utvärdering av 15-timmarsregeln på Sveriges förskolor ska komma till stånd.

Införandet av skyldigheten för kommunerna att dels erbjuda plats i allmän förskola för fyra- och femåringar, dels tillhandahålla för barn i åldern ett till fem år plats i förskoleverksamheten också när föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga har varit angelägna reformer. De var efterlängtade av både föräldrar och barn och har införts för att göra förskolan tillgänglig för alla barn oavsett sociala förhållanden inom familjen eller i vilken kommun man bor.

Den i skollagen (1985:1100) stipulerade tiden om 15 timmar i veckan är en garanterad minsta vistelsetid. Kommunen är fri att organisera verksamheten efter lokala förutsättningar och göra egna bedömningar i samråd med föräldrar och förskolepersonal som känner barnens och familjernas behov bäst. Kommunen kan besluta om längre vistelsetider än den garanterade tiden.

Statens skolverk fick år 2003 regeringens uppdrag att under en femårsperiod årligen följa upp de reformer som införts efter förslag i prop. 1999/20000:129 Maxtaxa och allmän förskola m.m. Årets uppföljning, som publicerades den 1 april 2006, lyfte särskilt fram konsekvenserna för verksamheten av den ökade tillgängligheten till förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa föräldrar samt fyra- och femåringar. Samtidigt aviserades att Skolverket inom ramen för den fortsatta uppföljningen kommer att fortsätta att studera hur förändringen påverkar verksamheten. Resultaten kommer att redovisas i den slutrapport som ska lämnas till regeringen den 1 april år 2007.

Jag avser att noggrant följa utvecklingen på området och hålla mig informerad om situationen i kommunerna, dels genom vidare dialog med verksamhets- och kommunföreträdare och dels genom Skolverkets fortsatta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.