Myggbekämpning vid Nedre Dalälven

Skriftlig fråga 2018/19:452 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-25
Överlämnad
2019-03-26
Anmäld
2019-03-27
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Nu smälter snön. Med årets första översvämning av Nedre Dalälven närmar sig värme och sommarsol, men även en invasion av stickmyggor.

I Nedre Dalälven har antalet infångade stickmyggor varit bland de högsta i världen. Invasionen sätter människorna i husarrest. Detta slår mot näringsliv, mot turism och mot barns och vuxnas vardagsliv. Människor måste hålla sig inomhus, djur svänger med svansarna och betar bara så långt deras halsar når. Där fåren ligger ned för att skydda sig – där är det inte roligt att leva.

Kommunerna i Dalälvsområdet har en löpande överenskommelse om just myggbekämpning, men staten genom Naturvårdsverket innebär en återkommande osäkerhet. Detta försvårar för människor att leva i områdena med bibehållen livskvalitet och sinnesro.

En möjlig väg framåt vore att Naturvårdsverket ges direktiv att överväga treåriga tillstånd för effektiv stickmyggbekämpning i de mest drabbade områdena. En annan möjlighet vore att öronmärka resurser till effektiv myggbekämpning för att ge människorna vid Nedre Dalälven trygghet och möjlighet till långsiktig planering.

Med anledning av ovanstående frågar jag miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder är regeringen beredd att ta för att underlätta en effektiv och långsiktig myggbekämpning omkring Nedre Dalälven?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:452 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/00

752

/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:452 av Lina Nordquist (L)
Myggbekämpning vid Nedre Dalälven

Lina Nordquist har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att ta för att underlätta en effektiv och långsiktig myggbekämpning omkring Nedre Dalälven.

Regeringen anser liksom tidigare regeringar att problemen med översvämningsmygg till stor del är ett regionalt ansvar och att det är viktigt att finna långsiktiga lösningar på problemen med massförekomster.

Ett långsiktigt arbete pågår där regeringen har skapat noder för kunskap och forskning om metoder för att minska förekomsten av översvämningsmygg. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet för att bevaka forskningsläget vad gäller bekämpning och andra långsiktiga åtgärder.

Naturvårdsverket och landsbygdsprogrammet har under ett antal år bidragit med stora summor till bekämpning av översvämningsmygg. Då de berörda anslagen skars ner i riksdagens beslutade budget för 2019 har Naturvårdsverket meddelat att man har behövt prioritera bort medel till myggbegränsning. Det finns dock bekämpningsmedel kvar för användning under 2019 då bekämpningsbehovet under 2018 inte var så stort.

Jordbruksverket utlyser igen i år 3,3 miljoner kronor för insatser som syftar till att begränsa förekomst av mygg. Detta omfattar både stöd för bekämpning och andra åtgärder för att hindra massförekomst av mygg. Insatserna ska leda till att förbättra förutsättningarna för de som lever och driver verksamheter i områden som förväntas bli drabbade av massförekomst av mygg. Utlysningen av medel har tidigarelagts jämfört med 2018, så att det ska vara möjligt att påbörja arbetet så tidigt som i maj.

Enligt miljöbalken krävs tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett s.k. Natura 2000-område. Nedre Dalälvens Utvecklings AB har hos Naturvårdsverket ansökt om att under 2019 få bekämpa stickmygglarver bl.a. inom Natura 2000-områden i Dalälvens översvämningsvåtmarker. Naturvårdsverket har beslutat att överlämna frågan om tillåtlighet enligt Natura 2000-bestämmelserna till regeringen. Ärendet bereds för närvarande och som statsråd kan jag inte föregå regeringens kommande ställningstagande i den frågan.

Stockholm den 3 april 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.