Multidisciplinär forskning

Skriftlig fråga 2017/18:928 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Stora delar av samhället är på väg att förändras kraftigt till följd av digitaliseringen. Utvecklingen inom AI samt maskininlärning accelererar dessutom tempot hos många forskningsgrenar som i sin tur används inom flera andra områden.

Vi ser i dag till exempel att lingvistik, statistik och hälso- och sjukvård tillsammans kan skapa nya innovationer som förbättrar både medicinskt kunnande och människors hälsa. För att vi ska kunna nyttja den enorma potential som finns i att kombinera digitaliseringen med andra ämnen måste vi börja tänka bredare snarare än i ”stuprör”. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Kan statsrådet överväga att ge i uppdrag åt universiteten att påbörja ett arbete där olika discipliner möts för att i större utsträckning nå en bredare potential till följd av genombrotten inom AI och maskininlärning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:928 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



U2018/00958/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:928 av Lotta Finstorp (M)
Multidisciplinär forskning

Lotta Finstorp har frågat mig om jag kan överväga att ge i uppdrag till universiteten att påbörja ett arbete där olika discipliner möts för att i större utsträckning nå en bredare potential till följd av genombrotten inom AI och maskininlärning.

Digitalisering är en av vår tids stora skeenden, som innebär möjligheter såväl som utmaningar för individer och samhällen. Det är därför en av de globala samhällsutmaningar regeringen har identifierat i forskningspropositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50). I propositionen lyfter regeringen också vikten av tvärvetenskap och tvärsektoriell samverkan för att möta samhällsutmaningarna.

Precis som frågeställaren påpekar finns det en enorm potential gällande AI, vilken sträcker sig utanför traditionella tekniska domäner. Det medför att arbetet kring frågan om AI och dess potential behöver ske i samverkan mellan olika aktörer och med utgångspunkt i ett brett perspektiv. Regeringskansliet har tagit initiativ till en pågående aktiv dialog med ett flertal universitet och högskolor angående AI. Dialogen har bl.a. kommit att handla om potentialen i skärningspunkten mellan AI och en rad samhälleliga områden. Här har flera universitet och högskolor redan inlett ett ambitiöst samarbete för att nå ett bredare perspektiv kring AI. Först när dialogen har avslutats kan regeringen ta ställning till vilka eventuella åtgärder som ska vidtas.

Stockholm den 6 mars 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.