Moldavien

Skriftlig fråga 2013/14:503 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-19
Anmäld
2014-03-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-04-02
Besvarad
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga

2013/14:503 Moldavien

av Peter Persson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Jag vill uppmärksamma utrikesministern på riskerna för att det som sker i Ukraina mycket väl kan upprepas i Moldavien.

Moldavien är en föga uppmärksammad stat mellan Rumänien och Ukraina. I likhet med Ukraina ingick den som en republik i Sovjetunionen och blev en självständig stat vid Sovjetunionens upplösning. Det fanns inledningsvis planer på att förena Moldavien med Rumänien. Länderna har en delvis gemensam historia, och moldaviskan är en rumänsk dialekt.

En del av Moldavien, Transnistrien, som bebos av ca 30 procent etniska ryssar, förklarade sig självständigt med väpnat ryskt stöd efter ett kort inbördeskrig mot övriga Moldavien 1992. I Moldavien finns nu en rörelse mot ökade kontakter med EU och Europa som inte gillas i Transnistrien. Som en motreaktion har även en kristen turkisktalande minoritet i en annan del av Moldavien, gagauzierna, börjat tala om behov av ”skydd” från Ryssland.

Hur avser utrikesministern att agera inom EU för att det som sker i Ukraina inte ska få ett liknande förlopp i Moldavien?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:503 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:503 Moldavien

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Persson har mot bakgrund av utvecklingen i Ukraina frågat mig hur regeringen avser agera inom EU för att undvika ett liknande förlopp i Moldavien.

Sverige tillhör de länder inom EU som drivit på för en mer ambitiös EU-politik i förhållande till de sex europeiska länder i Unionens östra grannskap som ingår i det Östliga Partnerskapet. Inom kort kommer EU och Moldavien att underteckna ett associerings- och frihandelsavtal som kommer att stärka samarbetet på en lång rad områden. Sverige är också ett av de länder som genom bilateralt bistånd bidragit mest till Moldaviens reformansträngningar. Vi har också verkat för en EU-politik som tydliggör vilka fördelar ett EU-närmande innebär. Det arbetet handlar också om att sticka hål på den propaganda som Ryssland ägnar sig åt.

Det är tydligt att Ryssland under det senaste året vidtagit åtgärder för att förmå Moldavien att överge EU-närmandet. Ett exempel är att Ryssland förbjudit import av moldaviskt vin, vilket är en viktig exportprodukt för landet. Ett annat exempel är att Ryssland skärpt tillämpningen av inresereglerna så att medborgare från Moldavien och andra länder i regionen, som tidigare med lätthet kunde vistas i Ryssland för säsongsarbete och annat, nu allt oftare vägras inresa i Ryssland. Det finns också rapporter om att Ryssland på olika sätt medverkar till att underblåsa separatistiska tendenser i de moldaviska regionerna Transnistrien och Gagauzien.

I ljuset av de ryska påtryckningarna har EU svarat med att helt ta bort kvotbegränsningarna för import av moldaviskt vin till EU. I mars fattade vi inom EU även beslut om att moldaviska medborgare inte längre behöver visum för att kunna resa till Schengenländerna, detta sedan Moldavien uppfyllt de reformkrav som uppställts för viseringsfrihet.

EU har därtill fördömt Rysslands agerande avseende Krim och varnat Moskva för att försöka tillskansa sig ytterligare landområden i strid med internationell rätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.