Misshandel av barn

Skriftlig fråga 2008/09:263 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-19
Anmäld
2008-11-19
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2008/09:263 Misshandel av barn

av Lars-Ivar Ericson (c)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att brotten fortsätter att öka i Sverige. Här bör särskilt siffrorna för brottstypen misshandel av barn upp till sex år uppmärksammas. Denna brottstyp har hittills i år ökat med 26 procent och på tio år har siffrorna fördubblats. Det finns även anledning att befara att här finns ett stort mörkertal. Alarmerande är att polisen inte hinner utreda fallen av barnmisshandel inom rimlig tid.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att hantera ökningen av barnmisshandel?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:263 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:263 Misshandel av barn

Justitieminister Beatrice Ask

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att hantera ökningen av barnmisshandel.

Svensk lagstiftning förbjuder på ett tydligt sätt våld som riktas mot barn. Utöver brottsbalkens bestämmelser om olika typer av våldsbrott finns också i föräldrabalken ett förbud mot att utsätta barn för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. I de fall där barn ändå utsätts för övergrepp är det särskilt viktigt att dessa ärenden utreds skyndsamt och med hög kompetens.

Samtidigt tycker jag att det är bra att de brott som faktiskt begås också anmäls. Fler anmälda brott indikerar att allmänheten har förtroende för rättsväsendets förmåga. Det bör också understrykas att satsningar på att förstärka polis och det övriga rättsväsendet ofta också leder till den önskvärda effekten att mörkertalet minskar för vissa brottstyper genom att fler brott anmäls.

För att förebygga och klara upp fler misshandelsbrott mot barn krävs också en väl fungerande samverkan mellan berörda myndigheter. På ett antal orter i landet bedrivs verksamheter med så kallade barnahus där myndigheterna samverkar under gemensamt tak vid utredningar kring barn som misstänks vara utsatta för brott. För att förstärka detta arbete har regeringen nyligen gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att, tillsammans med Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsen ta fram nationella riktlinjer för samverkan vid utredningar där barn misstänks vara utsatta för brott. I uppdraget ingår också en fortsatt utvärdering av barnahusen. Regeringen har avsatt 5,3 miljoner kronor för detta ändamål och uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.