Minskat rattfylleri

Skriftlig fråga 2006/07:1290 av Lodenius, Per (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-01
Anmäld
2007-06-01
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2006/07:1290 Minskat rattfylleri

av Per Lodenius (c)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Vi har i dag hört rapporter i medierna om att i allt fler dödsolyckor i trafiken har föraren varit påverkad av alkohol. Alkoholen är vårt största trafiksäkerhetsproblem. Varje dag kör 15 000 personer alkoholpåverkade på de svenska vägarna och det finns alltså tecken på att rattfylleriet ökar, speciellt bland unga manliga förare. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) har tagit fram sju konkreta åtgärder som radikalt kan minska antalet dödade i trafiken.

1. Gör Sverige till försöksland för obligatoriskt alkolås i EU.

2. Öka kontrollen av trafiknykterheten.

3. Skärp påföljderna för rattfylleri.

4. Förbjud så kallad ”eftersupning”.

5. Satsa på utbildning vid riskerna med alkohol.

6. Gör personutredning obligatorisk vid rattfylleri.

7. Fånga upp rattfylleristen tidigt och erbjud behandling.

Vi har alla ett ansvar att motarbeta rattfylleriet på våra vägar.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder med anledning av det ovan anförda och med hänvisning till NTF:s sju punkter för minskat rattfylleri?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1290 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1290 Minskat rattfylleri

Statsrådet Åsa Torstensson

Per Lodenius har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att motverka rattfylleriet. Bakgrunden till frågan är bland annat Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes (NTF) sju föreslagna åtgärder mot rattfylleri för att minska antalet dödade i trafiken.

Rattfylleriet är en av de största orsakerna till trafikolyckor och dödsfall i trafiken. Av de personbilsförare som omkom förra året var 42 procent påverkade av alkohol eller andra droger jämfört med 34 procent året innan. Min utgångspunkt är att de som döms för alkoholrattfylleri, och som i övrigt uppfyller körkortskraven, endast ska kunna få tillbaka eller ta nytt körkort på villkor att de använder fordon med alkolås. En stor andel av de som kör rattfulla har alkohol- eller andra drogproblem. En tredjedel av dem som döms för rattfylleri har dömts för detta tidigare. Jag anser att det krävs massiva och samordnade insatser från samhällets sida på individnivå för att komma åt problemet med felbeteenden och missbruk i trafiken. För att förhindra att rattfylleridömda återfaller och kör onyktra anser jag alltså att det krävs ett mer effektivt system där behandlingsinsatser, påföljder, körkortsåterkallelse, alkolåsprogram och nytt körkort med alkolåsvillkor samverkar.

Arbetet har påbörjats bland annat genom ett uppdrag till Vägverket att låta genomföra en oberoende utvärdering av alkolåsprogrammen för rattfyllerister, som en del av underlaget inför ställningstaganden om permanentning av alkolåsprogrammet och eventuella justeringar och ändringar av verksamheten. Uppdraget ska redovisas den 1 oktober 2007.

Rattfylleriutredningen har i sina betänkanden (SOU 2006:12 och 2006:47) utrett och lämnat förslag rörande flera av de frågor som NTF tar upp. Betänkandena bereds för närvarande inom Justitiedepartementet. Några av Rattfylleriutredningens förslag planeras att ingå i en lagrådsremiss som regeringen avser att lägga fram i syfte att åstadkomma åtgärder som minskar antalet berusade förare i trafiken. Det gäller stärkta möjligheter till ingripande mot rattfylleri, bland annat genom utökade möjligheter till tagande av alkoholutandningsprov och blodprov samt användning av tvångsmedel. Det bör även nämnas att ett mer generellt arbete med att se över påföljdssystemet har inletts i Justitiedepartementet.

När det gäller utbildning om riskerna med alkohol och andra droger i trafiken så innehåller den introduktionsutbildning för handledare och elev, som infördes 2006, en kort information om riskbeteenden i trafiken. Regeringen kommer snart också att lägga fram ett förslag om en utökad riskutbildning. Den tillkommande obligatoriska utbildningen ska handla om riskbeteenden i trafiken såsom körning under påverkan av alkohol eller andra droger och trötthet.

Sverige arbetar också för införandet av ett obligatoriskt krav på alkolås eller annan teknik som förhindrar påverkade förare i alla bussar och lastbilar i yrkesmässig trafik genom ändring av EU:s regler. Vidare arbetar Sverige för att ny teknik som upptäcker och varnar för om föraren är påverkad av en eller flera faktorer som alkohol, droger eller trötthet utvecklas och kan bli standard i alla nya fordon.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.