Millenniemålen

Skriftlig fråga 2009/10:886 av Qarlsson, Annika (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-10
Anmäld
2010-06-14
Besvarad
2010-06-16
Svar anmält
2010-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2009/10:886 Millenniemålen

av Annika Qarlsson (c)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

I september 2010 samlas världens ledare för att följa upp millenniemålen och göra nya åtaganden för att se till att dessa blir verklighet till 2015. Millenniemål 5 om minskad mödradödlighet är det mål som är längst ifrån uppfyllelse. Hundratusentals kvinnor dör varje år och många fler skadas i samband med graviditet, förlossning och osäkra aborter. De flesta av dessa dödsfall och skador skulle kunna undvikas med investeringar i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, så som preventivmedelsrådgivning, ungdomsvänlig hälsovård, mödra- och förlossningsvård, tillgång till säker abort och eftervård av osäkert utförda aborter.

Sveriges regering har bestämt att fokusera på jämställdhet och på millenniemål 5 inför och under uppföljningsmötet i september vilket är mycket bra. Många andra länder är också intresserade av att öka måluppfyllelsen för detta mål. Däremot är det få länder som tar millenniemål 5b, universal access to reproductive health, som prioriterad fråga. Sverige måste därför lyfta fram detta delmål. Sverige tillsammans med endast ett fåtal andra länder prioriterar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Eftersom oppositionen mot dessa frågor är stark behövs den svenska rösten i detta forum. Det civila samhället spelar en viktig roll i utförandet av insatser för millenniemålens uppfyllande och de har kunskap om vilka behov som finns och vilka beslut och policyer som är nödvändiga. Därför är det viktigt att det civila samhället finns brett representerat under toppmötet i september, både frivilligorganisationer och representanter för folkvalda parlament.

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa såväl regeringsrepresentation som representation av det civila samhället under toppmötet i september?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:886 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 16 juni

Svar på fråga

2009/10:886 Millenniemålen

Statsrådet Gunilla Carlsson

Annika Qarlsson har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att säkerställa såväl regeringsrepresentation som representation av civila samhället under millenniemålstoppmötet i september i New York. Låt mig först säga att regeringen verkar för ett tydligt, strategiskt och handlingsinriktat utfall av FN:s högnivåmöte om millenniemålen. Fokus bör vara på de millenniemål och länder/regioner som släpar efter mest.

Regeringen arbetar särskilt för att driva fram ett nytt momentum för de jämställdhetsrelaterade millenniemålen som en nyckel till utveckling. Sverige har inom EU bland annat arbetat för en handlingsplan om jämställdhet och särskilt drivit sambanden mellan jämställdhet och mödrahälsa. Regeringen har även arbetat för konkreta årliga uppföljningsåtgärder av denna plan.

Vad gäller MDG 5 om mödrahälsovård initierade regeringen 2008 en särskild satsning som Sida nu genomför i syfte att stärka svenska insatser på området. MDG 5, med sina båda delmål, är avgörande för andra millenniemål, inte minst MDG 4 om minskad barnadödlighet. Regeringen anser att denna problematik kräver ett helhetsgrepp med fokus på sambanden mellan sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och driver aktivt dessa frågor inom EU och i andra internationella sammanhang.

Sverige arbetar också för tydliga skrivningar om SRHR och kopplingar till mödrahälsa i kommande ministerdeklaration om jämställdhet vid FN:s högnivåsegment av Ecosoc (Economic and Social Council) i juli.

Vad gäller den konkreta frågan från Annika Qarlsson om såväl regeringsrepresentation och representation av civila samhället under FN:s högnivåmöte arbetar regeringen för ett mycket brett deltagande i förberedelserna och genomförandet av mötet, även av civila samhället. Sverige fick bland annat med skrivningar om det civila samhällets roll och deltagande i modalitetsresolutionen inför högnivåmötet. Denna resolution säger nu att det ska vara ett generöst upplägg för deltagande av representanter från det civila samhället och den privata sektorn på ett sätt som är nytt för generalförsamlingen. Vad gäller den svenska delegationen till högnivåmötet pågår fortfarande diskussion om dess sammansättning med flera svenska aktörer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.