Militärkuppen i Egypten

Skriftlig fråga 2012/13:644 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-05
Anmäld
2013-08-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-27
Svar anmält
2013-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga

2012/13:644 Militärkuppen i Egypten

av Peter Persson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Både från svensk sida och från EU har kommentarerna till militärkuppen i Egypten präglats av stor försiktighet. Jag är tveksam till detta.

I all demokratiforskning brukar framhävas att en demokrati är konsoliderad först när ”democracy is the only game in town.” Faktum är att Mursi fick 51,7 procent av rösterna i presidentvalet och Muslimska brödraskapet blev överlägset största parti i folkförsamlingen med 217 av 498 mandat. Att Egyptisk militär anammat det som tidigare Turkiets militärer sysslat med, att gå in och ”korrigera” med eller utan stöd från andra delar av folket och partierna stärker inte demokratin. Som lök på laxen säger västvärlden lite halvkvädet ungefär att de valda kanske nu ändå inte längre har majoritetsstöd och att dessa förresten själva är ute på auktoritära vägar. Om vi i Sverige skulle följa den turkiska och egyptiska logiken borde oppositionen kalla ut människor och organisationer i Sverige till jättedemonstrationer utifrån vilka statsministern och regeringen skulle tvingas avgå. Så ska det inte gå till i en konstitutionell demokrati! Dessutom kan sägas att om vi eftersträvar mer av ”demokratisk islam” är bejakande av kupper mot folkvalda ”islamistiska” regimer inte så lyckat.

Sverige och EU bör vara tydligt med att det skett en militärkupp i Egypten och att den folkvalde presidenten faktiskt avsatts i strid mot en demokratisk och konstitutionell ordning. Militärer har aldrig någonsin visat sig vara goda styresmän. Även när goda intentioner angetts har militärvälden alltid spårat ur. Det civila samhället i Egypten behöver stärkas, inte mist det sekulära.

Hur avser utrikesministern att förhålla sig till och vilken linje driver statsrådet inom EU med anledning av militärkuppen i Egypten?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:644 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 27 augusti

Svar på fråga

2012/13:644 Militärkuppen i Egypten

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Persson har frågat mig hur jag avser förhålla mig till det militära maktövertagandet i Egypten och vilken linje jag ämnar driva inom EU i denna fråga. Peter Persson ställer sig tveksam till vad han beskriver som försiktighet i Sveriges och i EU:s kommentarer om skeendet i Egypten.

Jag delar inte frågeställarens uppfattning att EU och Sverige skulle varit försiktiga i sina ställningstaganden rörande Egypten. Jag har skarpt fördömt våldet och framhållit att huvudansvaret ligger på den egyptiska interimsregeringen, som valde att med våld avbryta ”sit-in”- demonstrationerna. Jag har också i samband med maktövertagandet tydligt uttryckt att militären inte har någon politisk roll i en demokrati och att den har en skyldighet att acceptera och respektera en civil regering som demokratisk grundprincip.

UD har också kallat upp den egyptiska chargén i Stockholm för att fördöma våldet samt framföra djup oro över utvecklingen, som är ett bakslag för övergångsprocessen till demokrati.

Vid ett extraordinärt EU-utrikesministermöte den 21 augusti antogs rådsslutsatser som fördömer våldet och manar till en inklusiv politisk process, respekt för mänskliga rättigheter och en återgång till demokrati. Slutsatserna slår fast att EU:s bistånd ska ses över på basis av principerna i EU:s grannskapspolitik samt associeringsavtalet med Egypten. Stödet till Egyptens civila samhälle kommer att fortsätta. EU:s medlemsstater beslutade vidare att suspendera exportlicenser för utrustning som kan användas för internt förtryck.

Jag avser fortsätta att inom EU förespråka tydligast möjliga signaler till Egypten och dess politiska aktörer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.