medborgarkontor

Skriftlig fråga 2002/03:711 av Nilsson, Martin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-03-21
Anmäld
2003-03-24
Besvarad
2003-04-02
Svar anmält
2003-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 2002/03:711

av Martin Nilsson (s) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om medborgarkontor

Kronofogdemyndigheten i Jönköpings län har i veckan presenterat hur en framtida organisation skulle kunna komma att se ut. Bakgrunden är minskade ekonomiska resurser som gör det svårt att upprätthålla service i mindre kommuner. För att möta detta funderar nu kronofogdemyndigheten på att inrätta ambulerande bussar där folk i mindre orter ska kunna uträtta sina ärenden hos myndigheten. Vi vet att nedskärningar drabbar mindre kommuner och tvingar fram en sämre servicegrad. Ofta lanseras mer eller mindre genomtänkta alternativ som ersättning. Utplacerade dataterminaler, bussar och myndighetsutövning på distans är några exempel.

Förutom ekonomiska skäl finns det också säkerhetsskäl som ligger bakom neddragningar. Många myndigheter har förbud mot ensamarbete eftersom detta ökar säkerhetsriskerna för personalen. Alternativet borde heta medborgarkontor där statliga myndigheter (och i vissa fall även andra allmännyttiga organisationer) kunde samlokaliseras på lokal nivå. Det borde borga för en god ekonomi, god servicenivå även i mindre orter men också förbättrad säkerhet i form av minimerat ensamarbete. Trots goda exempel och ett flitigt utredande tycks det som om organisatorisk inskränkthet får råda där varje myndighet ser till sitt eget. Uppenbarligen behövs det politiska initiativ för att förbättra den statliga lokala servicen.

Min fråga är därför vilka initiativ statsrådet är beredd att ta för att förbättra lokal statlig service genom exempelvis inrättandet av så kallade medborgarkontor.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:711 besvarad av

den 2 april

Svar på fråga 2002/03:711 om medborgarkontor

Statsrådet Gunnar Lund

Martin Nilsson har frågat statsrådet Lars-Erik Lövdén vilka initiativ han är beredd att ta för att förbättra lokal statlig service genom exempelvis inrättandet av så kallade medborgarkontor. Frågan har överlämnats till mig.

I regeringens proposition 2001/02:4 En politik för tillväxt och livskraft i hela landet gjorde regeringen bedömningen att statliga aktörer med särskild betydelse för service i ökad utsträckning borde beakta möjligheterna till samordning med andra servicegivare i samband med att de förändrar sin verksamhet.

Som skäl för sin bedömning anförde regeringen att det i många kommuner pågår ett arbete med att få till stånd mera samordnade servicelösningar. Exempel på sådana strävanden är bland annat de olika former av medborgarkontor som inrättats i vissa kommuner. Denna utveckling har emellertid hittills i första hand inneburit en ökad samverkan mellan olika kommunala förvaltningar medan de lokala statliga myndigheternas medverkan varit begränsad.

Regeringen ansåg det därför angeläget att ytterligare stimulera och underlätta en ökad lokal servicesamverkan mellan stat och kommun och i det fortsatta arbetet särskilt uppmärksamma informationsteknikens möjligheter till nya gemensamma servicelösningar.

Regeringen har senast i budgetpropositionen för år 2003 lämnat en redovisning av det arbete som pågår för att utveckla de statliga myndigheternas service. En offentlig service som ställer medborgaren i fokus förutsätter en ökad samverkan mellan de statliga myndigheterna såväl som med kommuner, landsting och näringsliv. Statliga myndigheter ska genom att utnyttja informationstekniken och bli så kallade 24-timmarsmyndigheter förenkla och förbättra samhällsservicen till medborgare och företag. I arbetet med att förverkliga 24-timmarsmyndigheten ingår som en viktig del att initiera och genomföra olika samverkansprojekt mellan stat och kommun för att med hjälp av informationstekniken utveckla nya servicelösningar.

I den ovan nämnda propositionen om regeringens regionala utvecklingspolitik aviserade regeringen också att den avsåg att tillsammans med några intresserade kommuner initiera pilotverksamhet i syfte att pröva olika samverkanslösningar på lokal nivå.

Som ansvarig för den statliga förvaltningspolitiken är jag angelägen om att sådana initiativ verkligen kommer till stånd. Jag arbetar därför med att få i gång ett mera samlat och systematiskt arbete med sådana samverkansprojekt. Projekten ska syfta till att myndigheterna gemensamt prövar möjligheterna att utveckla verksamhet och service som är både kostnadseffektiv och tillgodoser medborgarnas och företagarnas krav på tillgänglighet. Min förhoppning är att kommunerna i de aktuella länen också är intresserade av att delta i dessa projekt som i hög grad måste bygga på de ingående aktörernas eget ansvar och engagemang.

Avsikten är att olika servicelösningar ska kunna prövas och värderas inom ramen för samverkansprojekten. Olika former av medborgarkontor kan därvid vara ett alternativ. Förutsättningar för sådana samverkanslösningar mellan stat och kommun finns redan i dag genom försökslagstiftningen med samtjänst vid medborgarkontor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.