Mänskliga rättigheter i Tibet

Skriftlig fråga 2007/08:1001 av Berliner, Agneta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-26
Anmäld
2008-03-26
Besvarad
2008-04-02
Svar anmält
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2007/08:1001 Mänskliga rättigheter i Tibet

av Agneta Berliner (fp)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Den senaste tidens oroligheter och våld i Tibet har åter satt fokus på Kinas bristande respekt för mänskliga rättigheter. Den kinesiska diktaturregimens brutala agerande måste upphöra och fängslade oppositionella friges.

En av anledningarna till att lägga de olympiska spelen i just Kina var förhoppningen att avsaknaden av mänskliga rättigheter i Kina och i Tibet skulle uppmärksammas och förbättras. Omvärlden, FN, EU och inte minst Sverige har därför en skyldighet att fram till de olympiska spelen sätta särskild press på de kinesiska ledarna. Ett bra tillfälle för detta är statsminister Fredrik Reinfeldts planerade resa till Kina i april.

Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är därför:

På vilket sätt avser statsministern att framföra Sveriges kritik av Kinas agerande i Tibet under sitt besök?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1001 besvarad av Statsminister Fredrik Reinfeldt

den 2 april

Svar på fråga

2007/08:1001 Mänskliga rättigheter i Tibet

Statsminister Fredrik Reinfeldt

Agneta Berliner har frågat mig på vilket sätt jag, under mitt besök i Kina, avser att framföra Sveriges kritik av Kinas agerande i Tibet. 

Jag delar den oro Agneta Berliner hyser för det som för närvarande sker i Tibet och närliggande provinser. Jag gjorde den 17 mars ett uttalande i vilket jag uppmanade alla inblandade att iaktta återhållsamhet. Jag betonade vikten av dialog och poängterade att det är viktigt att de mänskliga rättigheterna respekteras fullt ut i Tibet.

Sverige agerar även via EU för att påverka Kina i frågan. EU gjorde den 17 mars ett tydligt uttalande om vår syn på händelserna i Tibet, i vilket vi uppmanade såväl demonstranterna som den kinesiska regeringen att inte använda våld. Vidare uppmanade EU Kina att återuppta och förstärka dialogen med Dalai Lama och hans representanter i syfte att hitta en gemensam samt hållbar lösning på den nuvarande situationen som till fullo respekterar tibetanernas kultur, religion och identitet. Mediernas och oberoende observatörers tillträde till Tibet är självklart av stor vikt för att klargöra de senaste veckornas händelser, vilket också framförts till kinesiska företrädare. Vidare höll EU ett gemensamt anförande om Tibet i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna den 25 mars, bland annat efter initiativ från Sverige.

I samband med EU:s utrikesministrars informella möte den 29 mars i Slovenien, underströk Sveriges och övriga medlemsländers utrikesministrar sin oro för situationen i Tibet, fördömde allt våld och krävde att det ska upphöra, uttryckte respekt för offren, vädjade för att de som blivit arresterade ska behandlas i enlighet med internationell standard samt önskade öppen information och fri tillgång för medier till Tibet. Samtidigt noterade ministrarna att Dalai Lama bekänner sig till icke-våldsprincipen och vädjade om reell autonomi, ej självständighet, för Tibet. Ministrarna betonade även att EU fortsatt och noga kommer att följa utvecklingen av mänskliga rättigheter i Tibet.

Såväl Sverige som EU arbetar kontinuerligt med att påverka situationen för mänskliga rättigheter i Kina. EU har en dialog två gånger per år med Kina om mänskliga rättigheter. Sverige har sedan 2006 en bilateral motsvarande dialog. Vi bedriver sedan 1996 ett framgångsrikt biståndssamarbete inom rättsområdet med Kina. Vid överläggningar på olika politiska nivåer mellan Sverige och Kina diskuteras också kontinuerligt frågor om mänskliga rättigheter.

Under mitt besök i Kina kommer jag få flera tillfällen att ta upp frågor om mänskliga rättigheter och Tibet med den kinesiska statsledningen. Jag kommer även att noga följa den fortsatta utvecklingen för att på bästa sätt kunna följa upp de frågor som Sverige och EU har ställt tidigare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.