Mänskliga rättigheter i Syrien

Skriftlig fråga 2005/06:1357 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-04
Anmäld
2006-04-04
Besvarad
2006-04-12
Svar anmält
2006-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga 2005/06:1357 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Mänskliga rättigheter i Syrien

Situationen för mänskliga rättigheter i Syrien är allvarlig. Detta illustreras inte minst av att den syriske människorättsaktivisten Kamal al-Labwami fortsatt sitter fängslad. Han är inte den enda. En talesman för organisationen Arab Organization for Human Rights in Syria, Dr Ammar Qurabi, arresterades en vecka i mitten på mars efter att ha återvänt från en internationell konferens om mänskliga rättigheter. Totalt uppskattas att ca 300 personer i Syrien hålls fängslade för sina politiska åsikters skull.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, inom ramen för EU, för att Syrien ska agera enligt de principer om mänskliga rättigheter som anges i det så kallade Medelhavsavtalet och frige de politiska fångarna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1357 besvarad av

den 12 april

Svar på fråga 2005/06:1357 om mänskliga rättigheter i Syrien

Utrikesminister Carin Jämtin

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, inom ramen för EU, för att Syrien ska agera enligt de principer om mänskliga rättigheter som anges i det så kallade Medelhavsavtalet och frige de politiska fångarna.

Jag instämmer med frågeställaren att situationen beträffande de mänskliga rättigheterna i Syrien är allvarlig. Undantagstillståndet från 1963 är alltjämt i kraft och inverkar starkt negativt på respekten för en rad mänskliga rättigheter, inte minst de medborgerliga och politiska rättigheterna. Rättssäkerheten försämras av förekomsten av ett stort antal inflytelserika säkerhetstjänster, säkerhets- och specialdomstolar och en utbredd korruption.

En särskilt utsatt kategori utgör de i landet verksamma MR-aktivisterna. De utsätts för trakasserier av olika slag som kan bestå i exempelvis godtyckliga arresteringar, grym och omänsklig behandling under tiden i fängsligt förvar, och reseförbud. En oroande trend är att utländska kontakter kan utgöra förevändning för ingripanden från syriska myndigheter. 

Sverige och EU följer noga situationen för de mänskliga rättigheterna i Syrien och hur landet uppfyller sina folkrättsliga skyldigheter. Något Medelhavsavtal, associeringsavtal, mellan Syrien och EU har dock ännu inte ingåtts. Det finns visserligen en färdigförhandlad avtalstext men den har inte undertecknats, och det är för dagen inte möjligt att säga när och om så kommer att ske.

Avsaknaden av associeringsavtal hindrar självfallet inte Sverige och andra EU-länder att noga följa utvecklingen i de enskilda fall som kommer till vår kännedom. Vi tar upp fall med de syriska myndigheterna när det finns anledning att konstatera att de medborgerliga och politiska rättigheterna inte respekteras. EU-ambassaderna i Damaskus håller också kontakt med MR-aktivisterna och följer eventuella rättegångar. Under de senaste två åren har EU:s närvaro vid prövningar i säkerhets- och militärdomstolarna ökat väsentligt.

Jag kan försäkra att Sverige och EU också i fortsättningen aktivt kommer att följa utvecklingen i Syrien och påtala övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.