Mångkultur

Skriftlig fråga 2016/17:1237 av Jeff Ahl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-06
Överlämnad
2017-04-13
Anmäld
2017-04-18
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsministern har uttryckt sin förfäran vid två tillfällen om den mångkultur han påstår sig företräda. Vid det första tillfället menade statsministern att vi tar i hand i Sverige när vi hälsar, oavsett om det är på en man eller kvinna. Vid det senaste tillfället så beklagade sig statsministern att det var hemskt med könsuppdelning på en buss.

Hur kan det komma sig att statsministern och regeringen i ena andetaget påstår sig vara för mångkultur men i andra andetaget fördömer mångkulturella uttryck? Förstår inte regeringen vad begreppet mångkultur innebär i praktiken?

Det är tacksamt för en nationalist att både regeringen och delar av oppositionen nu anpassar sig efter den sverigedemokratiska synen, men samtidigt är det problematiskt att regeringen fortsätter att företräda en mångkulturell politik samtidigt som de beklagar sig över den. Jag är dock tacksam att statsministern nu steg för steg ger Sverigedemokraterna rätt. Jag hoppas att denna kursändring på sikt återupprättar det Sverige som levde efter den tidigare socialdemokratiska statsministern Per Albin Hanssons devis:

Sverige åt svenskarna – svenskarna åt Sverige.

Således blir min fråga till statsminister Stefan Löfven:

 

Är det statsministerns ställningstagande att Sverige inte längre är ett mångkulturellt land och att de nyanlända förväntas assimileras in i den svenska kulturen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1237 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:1237 av Jeff Ahl (SD) Mångkultur

Jeff Ahl har frågat statsministern om det är hans ställningstagande att Sverige inte längre är ett mångkulturellt land och att de nyanlända förväntas assimileras in i den svenska kulturen. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen tror på ett Sverige som vi alla skapar tillsammans. Ett Sverige som är något större än bara en sammanslutning av människor på en geografisk yta. Som är en gemenskap där vi tillsammans känner ansvar för varandra. Sverige har genom historien varit ett land där en mångfald av synsätt, åsikter och perspektiv kommit till uttryck och samexisterat. Det är en del av vår framtid och vår styrka. Nyanlända spelar en viktig roll i denna framtid.

Samtidigt har rasistiska föreställningar funnits i vårt land under en lång tid. Dessa ska bekämpas.

Sverige ska fortsatt vara ett land där många olika människor kan leva sina liv i frihet, sida vid sida, med respekt för varandras olikheter.

Det korta svaret på Jeff Ahls fråga är alltså: nej.

Stockholm den 25 april 2017


Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.