Mandéernas situation i Irak

Skriftlig fråga 2005/06:1718 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-31
Anmäld
2006-05-31
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2005/06:1718 av Luciano Astudillo (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Mandéernas situation i Irak

Mandéerna är en etnisk och religiös minoritet som lever i bland annat Irak. Deras religion, mandeismen härstammar från kristendomen. Mandéerna har ett eget språk, nymediska och de använder ett eget litteraturspråk. I dag beräknas det finnas runt 15 000 mandéer i Irak och deras situation förvärras alltmer. Det berättas att de förföljs och utsätts för våld av islamska fundamentalister. Frånvaron av konstitutionella garantier för skydd i Irak förvärrar situationen. Många mandéer planerar att lämna Irak i desperation. Många mandeiska familjer söker fristad i Syrien och Jordanien. De får ingen ekonomisk hjälp, de tillåts inte att arbeta och de har ingen plats i samhället.

Vilka åtgärder avser stadsrådet att initiera för att förbättra mandéernas situation?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1718 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1718 om mandéernas situation i Irak

Utrikesminister Jan Eliasson

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att initiera för att förbättra mandéernas situation.

Det är av stor vikt att samtliga etniska och religiösa grupper i Irak respekteras och till fullo åtnjuter skydd från våld, terrorism och förföljelse. Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på det omfattande våld som drabbar alla irakier, inklusive religiösa minoriteter.

Det internationella samfundet måste ge den irakiska regeringen sitt fulla stöd i dess strävan att upprätta en fungerande rättsstat, främja stabilitet och demokrati samt motverka alla former av extremism. Sverige stöder den irakiska regeringens strävan att skapa ett enhetligt och stabilt Irak där människor oavsett religion eller etnisk bakgrund känner sig delaktiga. Det svenska utvecklingssamarbetet med Irak betonar vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras och att dialogen mellan olika grupper i det irakiska samhället ökar.

Sverige agerar även för att EU ska öka sitt engagemang i Irak med fokus på uppbyggnad av den irakiska rättsstaten och mänskliga rättigheter. Ytterst är det den irakiska statens skyldighet att garantera samtliga sina medborgares säkerhet och respekten för mänskliga rättigheter. Sverige kommer fortsatt att aktivt stödja EU:s gemensamma rättsstatsinsats Eujust lex som i nära samarbete med den irakiska regeringen syftar till att utbilda 1 400 irakiska befattningshavare inom polis- och rättsstatsområdet i mänskliga rättigheter och demokrati.

Alla grupper i Irak ska kunna åtnjuta en grundläggande nivå av säkerhet och trygghet. Det internationella samfundet har ett ansvar att hjälpa den irakiska regeringen med detta. Jag avser att verka för att det internationella samfundet fortsätter att bistå den irakiska regeringen med att skapa förutsättningar för säkerhet och trygghet för samtliga irakiska medborgare oavsett bakgrund, och sålunda också för mandéerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.