Lönen för poliser

Skriftlig fråga 2016/17:1075 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-20
Överlämnad
2017-03-21
Anmäld
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29
Besvarad
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det svenska rättsväsendet är beroende av en välfungerande polis och av att medarbetarna inom poliskåren är många och gör ett bra jobb. En viktig del i att göra polisyrket mer attraktivt är att ha attraktiva löner som gör att högpresterande personer söker sig till polisen som arbetsgivare.

Inom skolans värld har man under de senaste åren vidtaget ett flertal åtgärder för att göra läraryrket mer attraktivt. Det har rört sig om högre löner, ökad lönespridning och att premiera de lärare som gör ett särskilt bra jobb. Det ska gå att göra karriär inom läraryrket. Likheterna mellan polisen och läraryrket vad avser rekryteringsproblem är många. Polisen har en stor utmaning i att få ungdomar att söka sig till Polishögskolan på samma sätt som lärarutbildningen har problem att fylla platserna. Det är svårt att göra karriär inom polisyrket i yttre tjänst på samma sätt som det tidigare varit svårt att göra karriär i läraryrket samtidigt som man ska vara kvar i klassrummet. Båda professionerna har alltså haft problemet att om man vill avancera och höja sin lön måste man övergå till en skrivbordstjänst bortom verksamhetens huvuduppdrag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att dra lärdomar av arbetet med att göra läraryrket mer attraktivt i sina ansträngningar att få fler att söka sig till jobbet som polis i yttre tjänst?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1075 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1075 av Erik Ottoson (M) Lönen för

poliser

Erik Ottoson har frågat mig om jag och regeringen avser att dra lärdomar av arbetet med att göra läraryrket mer attraktivt i våra ansträngningar att få fler att söka sig till jobbet som polis i yttre tjänst.

Regeringen ska ge polisen så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda har regeringen föreslagit och aviserat tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. I budgetpropositionen för 2017 aviserade regeringen också att man följer Polismyndighetens resursbehov och vid behov skulle återkomma till frågan.

Det är av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig och vill stanna. För att göra polisyrket än mer attraktivt behöver Polismyndigheten, tillsammans med de fackliga organisationerna, arbeta långsiktigt med frågor kring organisationskultur, ledarskap och medarbetarskap. Polismyndigheten och Polisförbundet har gemensamt kommit fram till en fortsatt satsning på de lägst avlönade poliserna med några års anställning. De diskuterar även frågor om karriärmöjligheter inom myndigheten. I enlighet med principerna för den statliga arbetsgivarpolitiken bör parterna ges möjlighet att fortsätta det långsiktiga arbetet med lönebildning och andra viktiga arbetsgivarfrågor utan inblandning av regeringen. Jag är i det avseendet medveten om att parterna utifrån sina budgetförutsättningar fortlöpande tar de steg de kan för att uppvärdera polisyrket.

Det är därför inte aktuellt med riktade åtgärder från regeringens sida för att höja polisens löner. Satsningen som gjordes 2016 för att höja vissa lärarlöner var ett undantag och det återstår att se vilka lärdomar vi kan dra av de åtgärderna. Däremot kommer regeringen även fortsättningsvis att följa hur arbetet i Polismyndigheten utvecklas i frågor som rör organisationskultur, ledarskap och medarbetarskap.

Stockholm den 29 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.