Lokalt inflytande över arbetsmarknadsåtgärder

Skriftlig fråga 2016/17:29 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-21
Överlämnad
2016-09-21
Anmäld
2016-09-22
Svarsdatum
2016-09-28
Sista svarsdatum
2016-09-28
Besvarad
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Resurscenter i Falkenberg är en verksamhet som i 20 år jobbat väldigt framgångsrikt med att ge människor som står långt från arbetsmarknaden förutsättningar att åter komma i arbete. Resultatet har genom åren varit väldigt bra då i genomsnitt drygt 30 procent av deltagarna i verksamheten gått vidare till arbete eller studier. Resurscenter är nu en av många verksamheter i Sverige som drabbas hårt av Arbetsförmedlingens centrala upphandlingsmodell. En upphandlingsmodell där man över huvud taget inte ser till tidigare resultat eller ställer krav på att verksamhet som ska upphandlas ger konkreta resultat för människorna som deltar i olika verksamheter. Den lokala arbetsförmedlingen som har stor kunskap och olika anordnare har inget inflytande över huvud taget på vilken verksamhet som upphandlas utan detta bestäms centralt på upphandlingsenhet på Arbetsförmedlingen i Stockholm. Jag har förstått att generaldirektören har uttalat att det ska finnas ett lokalt inflytande, men det gör det inte. För att vi ska nå våra mål och att skattepengar används på bästa sätt för individer och för samhället i stort måste det finnas ett stort inflytande från den lokala arbetsförmedlingen på vilka verksamheter som upphandlas.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

På vilket sätt avser ministern att agera?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:29 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/01772/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:29 av Hans Hoff (S) Lokalt inflytande över arbetsmarknadsåtgärder

Hans Hoff har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera. Riksdagsfrågan handlar om avsaknad av inflytande för den lokala arbetsförmedlingen när det gäller upphandlingar.

Jag delar uppfattningen att det är viktigt att den kunskap och de behov som finns på lokal nivå tillvaratas i upphandlingar. Arbetsförmedlingen bör samarbeta mer med kommunerna och vara mer flexibla mot deras behov. Arbetsförmedlingen ansvarar för att upphandlingar, men även övriga arbetsmarknadspolitiska verktyg, används så att de ger mest nytta.

Riksrevisionen lämnade i en granskningsrapport i slutet av 2015 rekommendationer till Arbetsförmedlingen om hur upphandlingar av arbetsmarknadsutbildning kan utvecklas. Regeringen menar att Riksrevisionens granskning är ett viktigt underlag i Arbetsförmedlingens utvecklingsarbete inom upphandlingsområdet och betonar värdet av att myndigheten tar tillvara den effektiviseringspotential som Riksrevisionen identifierat när det gäller behovsanalyser i samband med upphandlingar. Regeringen följer Arbetsförmedlingens fortsatta arbete.

Regeringen arbetar även med att införa en ny upphandlingslagstiftning som är tänkt att träda ikraft den 1 januari 2017. Förslaget syftar till att förenkla nuvarande regler och att göra dem mer flexibla. Det ska även ge upphandlande myndigheter bättre möjligheter att använda offentlig upphandling till stöd för gemensamma samhälleliga mål, såsom främjande av sysselsättning och social integration. Bland annat finns förslag om att införa reserverad upphandling vilket innebär att enbart vissa typer av företag kan komma i fråga i upphandlingen. För sociala företag innebär det att de har större möjlighet att få ett kontrakt än i ett ordinärt upphandlingsförfarande. De företag som kan komma i fråga är sådana vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det uppställs också vissa förutsättningar som ska vara uppfyllda.

Regeringen har minskat detaljstyrningen av Arbetsförmedlingen och myndigheten genomgår även ett internt förändringsarbete som jag följer noga. Statskontorets rapport 2016:5 visar att myndigheten är på rätt väg, även om mycket arbete återstår.

Stockholm den 28 september 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.