Lesbiska i Indien

Skriftlig fråga 2007/08:1592 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-28
Anmäld
2008-08-28
Besvarad
2008-09-11
Besvarad
2008-09-12
Svar anmält
2008-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga

2007/08:1592 Lesbiska i Indien

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Homosexuella förbindelser är förbjudna enligt artikel 377 i den indiska strafflagen. Brott mot bestämmelsen kan rendera fängelsestraff upp till tio år. Bestämmelsen anses slå särskilt hårt mot lesbiska kvinnor då det i konservativa hinduiska kretsar finns ett starkt avståndstagande mot lesbiska kvinnor. En indisk organisation har under flera år arbetat för att homosexualitet ska avkriminaliseras och drivit en process ända upp till Indiens högsta domstol. Den indiska regeringen har dock aktivt motsatt sig en lagändring. Lagstiftningen gör också att många homosexuella utsätts för hot och våld av den indiska polisen. Sverige och EU har att i dialog framföra en kritik angående bristen på mänskliga rättigheter för lesbiska kvinnor i Indien.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka åtgärder har ministern sett till att Sverige och EU vidtagit mot bakgrund av artikel 377 som förbjuder homosexuella förbindelser och som särskilt drabbat indiska lesbiska kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1592 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 september

Svar på fråga

2007/08:1592 Lesbiska i Indien

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder Sverige och EU vidtar mot bakgrund av att indisk lag förbjuder homosexuella förbindelser och drabbar indiska lesbiska kvinnor.

Den svenska regeringen fäster stor vikt vid frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning. Sådan diskriminering står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter, och är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Sverige söker aktivt uppmärksamma frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning både bilateralt och i multilaterala sammanhang.

Som Carina Hägg framhåller, är homosexualitet fortfarande förbjudet enligt indisk lag. Det förekommer även att homosexuella utsätts för hot och förföljelser av polisen i Indien.

EU tar regelbundet upp frågan om homosexuellas rättigheter i diskussioner om mänskliga rättigheter med Indien. Frågan diskuterades bland annat vid det årliga mötet om mänskliga rättigheter mellan Indien och EU i februari 2008.

Sveriges utvecklingssamarbete med Indien under perioden 2005–2009 inriktas bland annat på insatser inom området demokrati och mänskliga rättigheter med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Sverige arbetar för att förbättra homosexuellas situation i Indien bland annat genom att stötta enskilda organisationers arbete. Genom Sida ges stöd åt bland annat de indiska organisationerna Human Rights Law Network och Lawyers’ Collective som båda arbetar för homosexuellas rättigheter genom lobbyverksamhet som främst syftar till att legalisera homosexualitet samt juridisk hjälp för bland andra lesbiska. Lawyers’ Collective driver sedan 2001 ett mål i den högsta domstolen i delstaten Delhi för att ändra den rådande lagen. Sida finansierar även ett samarbete mellan RFSU och en indisk systerorganisation som syftar till att förbättra ungdomars sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) inklusive homosexuellas rättigheter. Inom ramen för detta projekt hålls även kurser i SRHR, och sedan 2007 specifika kurser om homosexuellas rättigheter där deltagare från asiatiska länder inbjuds att delta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.