Lantmäteriet och laddstolpar

Skriftlig fråga 2018/19:451 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-03-25
Överlämnad
2019-03-26
Anmäld
2019-03-27
Sista svarsdatum
2019-04-03
Svarsdatum
2019-04-04
Besvarad
2019-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det finns juridiska otydligheter gällande hur samfälligheter kan/ska agera för att korrekt reglera laddplatser inom samfälligheten. Problemet består i att det eventuellt behövs en ny kostsam lantmäteriförrättning och att Lantmäteriet dessutom anser att laddmöjligheter över huvud taget inte kan ingå i samfälligheter. Enligt Lantmäteriet är laddutrustning inte av väsentlig och stadigvarande betydelse för fastigheten. Endast ändamål av stadigvarande betydelse får enligt anläggningslagen ingå i en samfällighet.

Huruvida laddstolpar uppfyller kraven för att kunna utgöra en gemensamhetsanläggning är inte fastställt. Lantmäteriet har vid upprepade tillfällen sagt att de inte anser att ladduttag är av stadigvarande betydelse för en fastighet, men de medger samtidigt att det är en gråzon. Motorvärmaruttag är däremot sedan länge vanligt i samfällighetsföreningar och anses vara av stadigvarande betydelse.

I ett motorvärmaruttag kan man ladda en elbil, men rekommendationer från Elsäkerhetsverket och Energimyndigheten säger att detta endast bör ske i undantagsfall. I stället bör mer robusta ladduttag användas. Det vore därför önskvärt med ett förtydligande kring detta så att det står klart att det går att inkludera laddutrustning i en gemensamhetsanläggning. Detta är särskilt angeläget vid bildande av nya gemensamhetsanläggningar.

För att få ladda elbilar i samfällighetens garage krävs ett nytt anläggningsbeslut från Lantmäteriet, vilket beräknas kosta ca 50 000–100 000 kronor. En sådan ansökan kräver enighet i samfälligheten, vilket aldrig kommer att ske; de med bensin- och dieselbilar vill ju inte betala en avgift för att andra ska kunna köpa elbilar. Det här är helt enkelt ett stort onödigt hinder som enkelt bör kunna tas bort.

Att hävda att en samfällighetsförening eventuellt kan välja att inte göra en omprövning av gemensamhetsanläggningen trots att de utökar med laddutrustning är ingen bra lösning. Det skulle kunna betraktas som att laddutrustningen ingår i den anläggning som redan finns enligt vissa. Det skulle dock göra att osäkerheten kvarstår, och onödiga och osäkra regelhinder är det sista vi behöver i omställningen av fordonsflottan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Kommer ministern och regeringen att agera för att inkludera laddmöjligheter i samfälligheter utan omprövning av gemensamhetsanläggningen och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:451 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/01214/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:451 av Rickard Nordin (C) Lantmäteriet och laddstolpar

___________________________________________________

Rickard Nordin har frågat finansmarknads- och bostadsministern om han och regeringen kommer att agera för att inkludera laddmöjligheter i samfälligheter utan omprövning av gemensamhetsanläggningen och i så fall när.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen driver en aktiv politik på miljö- och klimatområdet. Ett av målen är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Detta är också en viktig del av den överenskommelse som slutits mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. I överenskommelsen ingår bland annat att fossilfri laddning och tankning ska möjliggöras genom att infrastrukturen byggs ut.

Anläggningslagen (1973:1149) innehåller ingen exemplifiering av vilka gemensamhetsanläggningar som kan inrättas utan utgår enbart från grundvillkoret att anläggningen ska vara av stadigvarande betydelse för de berörda fastigheterna. Lagen är förhållandevis flexibel och möjliggör att tillämpningen följer den tekniska utvecklingen, t.ex. när det gäller vilka ändamål som bör och kan tillgodoses genom en gemensamhetsanläggning. I takt med att vissa typer av anläggningar blir vanligare och alltmer efter-frågade kan de anses vara av stadigvarande betydelse för fastigheterna.

Ett tidigare anläggningsbeslut får under vissa förutsättningar ändras till att även omfatta andra ändamål. En sådan omprövning sker i en förrättning, som bl.a. kan initieras av en enskild fastighetsägare eller av samfällighetsföreningen efter beslut på en stämma. För ett sådant stämmobeslut gäller vanliga majoritetskrav enligt lag och stadgar.

Närmare information om förutsättningarna för omprövning av ett anläggningsbeslut och om vilka andra alternativ som finns för en samfällighetsförening som överväger att installera laddstolpar finns på Lantmäteriets webbplats.

För att uppnå de klimatpolitiska målen måste effektiva investeringar göras i olika typer av lösningar som kan leda till kraftfulla utsläppsminskningar i alla samhällssektorer. Genom regeringens klimatinvesteringsstöd Klimatklivet har stöd lämnats till över 3 200 investeringar, fördelat över hela landet. Bland annat har över 30 000 laddpunkter för elbilar beviljats stöd.

Frågor om laddstolpar har behandlats i flera sammanhang. Regeringen har bl.a. uppdragit åt Boverket att föreslå hur svenska byggregler bör kompletteras med krav på laddinfrastruktur för elfordon. Uppdraget, som tar sin utgångspunkt i ett EU-direktiv, ska redovisas senast den 31 maj 2019.

Jag är överens med Rickard Nordin om att det är viktigt att nödvändiga åtgärder på klimatområdet genomförs. Jag avser därför att följa utvecklingen noga.

Stockholm den 4 april 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.