Till innehåll på sidan

Längre och tyngre lastbilar samt längre tågset

Skriftlig fråga 2018/19:146 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-05
Överlämnad
2019-02-06
Anmäld
2019-02-07
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Transportsektorn är en av de sektorer som dras med stora utsläpp av koldioxid. Vi behöver hitta långsiktiga lösningar som gör att transportsektorn inte belastar klimatet på samma sätt som i dag. Redan i dag finns det lösningar som kan minska utsläppen och samtidigt öka konkurrenskraften.

Om vi accepterar tyngre och längre lastbilar kommer det att innebära att vi kan transportera mer gods till en lägre kostnad. På samma sätt kan vi öka effektiviteten även inom järnvägen genom att underlätta för tågoperatörerna så att de kan transportera mer gods i längre tågset.

De försöksverksamheter som pågår och har pågått med längre och tyngre lastbilar i Sverige visar på positiva effekter på utsläppen av koldioxid. Från och med den 1 juli 2018 är det möjligt att transportera med 74-tonslastbilar på det av Trafikverket utpekade BK4-vägnätet. Men det är fortfarande på en väldigt liten del av vägnätet som det är möjligt att transportera med 74-tonslastbilar.

En annan fördel med större och tyngre transporter är att vi kan transportera mer gods till en förhållandevis låg merkostnad. Det stärker vår konkurrenskraft. 

Finland möjliggjorde transporter med 76-tonslastbilar 2013 och införde i januari i år 34,5 meter som standardlängd för lastbilar. Det gör att näringslivet i Finland har fått bättre förutsättningar, vilket ökar dess konkurrenskraft samtidigt som vårt näringsliv inte har fått samma konkurrensförbättringar.

Forskning visar att den största samhällsekonomiska nyttan uppstår med både tyngre och längre lastbilar.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth blir därför följande:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att svenska åkerier och tågtransportörer ska få samma goda förutsättningar som Finlands åkeriföretagare?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:146 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2019/00514/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:146 av Magnus Jacobsson (KD)
Längre och tyngre lastbilar samt längre tågset

Magnus Jacobsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att svenska åkerier och tågtransportörer ska få goda förutsättningar som åkeriföretagare.

Regeringen har i juni 2018 beslutat om en nationell godstransportstrategi. I strategin tydliggör regeringen inriktningen för hur godstransportsystemet bör utvecklas och innehåller prioriterade insatsområden och utgör en plattform för det fortsatta arbetet. Strategin tar sikte på framtidens moderna godstransportsystem, där transporterna är effektiva, kapacitetsstarka och hållbara. Inriktningen i strategin är bland annat att främja en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart.

I strategin framgår att regeringen vill möjliggöra för längre och tyngre fordon, enligt nedan beskrivna åtgärder, och avser att fortsatt investera i ett kapacitetsstarkt och effektivt transportsystem. I den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 har regeringen genomfört satsningar om 2,2 miljarder kronor på åtgärder för längre och tyngre tåg. Regeringen har även satsat 16,3 miljarder kronor för bärighetsåtgärder vilket bland annat inkluderar åtgärder för att öka delar av vägnätets bärighet till bärighetsklass BK4.

Regeringen har i augusti 2018 uppdragit åt Trafikverket att analysera om och var längre lastbilar bör tillåtas på det svenska vägnätet i syfte att öka transporteffektiviteten och minska godstransporternas klimatpåverkan. Om Trafikverket finner att förutsättningar finns så omfattar uppdraget även att föreslå hur längre fordon kan införas på ett sätt som bidrar till ökad transporteffektivitet, minskad klimat- och miljöpåverkan och med bibehållen trafiksäkerhet. Trafikverket ska även analysera hur ett införande av långa fordon påverkar möjligheterna att flytta långväga godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2019.

Med dessa åtgärder har regeringen vidtagit kraftfulla åtgärder för att svenska åkerier och tågtransportörer ska få goda förutsättningar och kunna vara konkurrenskraftiga på marknaden. Regeringen har för avsikt att fortsatt verka för ett effektivt, kapacitetsstarkt och hållbart godstransportsystem.

Stockholm den 13 februari 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.