Långa köer för att ta körkort

Skriftlig fråga 2017/18:40 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-26
Överlämnad
2017-09-27
Anmäld
2017-09-28
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Runt om i Sverige har det rapporterats om ökade köer för att ta körkort. Framför allt handlar det om att kön till en uppkörningsplats är lång. Problemet är stort i hela landet, och i Värmland rapporterade nyligen Nya Wermlands-Tidningen om att Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) anser att läget är så pass akut att det skadar branschen. Jag besökte själv STR:s ledning för länet, och situationen är oroande.

Många vill ta körkort, och det kommer i dag en strid ström till körskolorna. En positiv utveckling, inte minst efter larmen om en utbredd brist på yrkesförare. Men i stället för att fler blir utbildade bidrar de många sökande till att det blivit stora svårigheter att få en tid för uppkörning. I Värmland är väntetiden upp till tre månader, något som gör att folk struntar i utbildningen, speciellt då en kuggad uppkörning riskerar att få större konsekvenser. En ny uppkörning måste nämligen göras inom två månader, något som i många fall är omöjligt på grund av köer. Det innebär att både teorin och uppkörningen måste göras om.

Det går bra för Sverige, men fortfarande är alltför många arbetslösa. Med 100 000 lediga jobb måste alla åtgärder till för att folk ska komma ut i arbete. Körkort är i många yrken ett krav, och regeringen planerar att genomföra reformer för att fler ska få möjlighet att gå körkortsutbildningen. En viktig satsning, inte minst för ett glesbygdslän som Värmland. Satsningen tenderar dock att inte ge effekt om inte antalet uppkörningstider utökas.

Det är Trafikverkets uppdrag att tillhandahålla platser för uppkörning. Myndigheten uppger att den dessvärre inte har resurser nog för att minska köerna.

Därför ställer jag följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att minska köerna vid uppkörning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:40 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/05970/SUBT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:40 av Lars Mejern Larsson (S) Långa köer för att ta körkort

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att minska köerna vid uppkörning.

Jag svarade nyligen på en liknande fråga från riksdagsledamoten Sten Bergheden. Jag vill återigen betona att det är en viktig fråga för mig att köerna till körkortsprov hålls på rimliga nivåer. Den information jag har fått är att Trafikverket arbetar målmedvetet för att säkerställa detta.

Trafikverket har ett fortsatt högt tryck på provtider i hela landet och har för närvarande svårt att leva upp till servicelöftet på vissa huvudorter. Den främsta orsaken till detta är enligt Trafikverket att många kunder inte kommer tillräckligt utbildade inför proven, vilket resulterar i sjunkande godkännandegrad och ökat behov av omprov. Antalet personer som vill ta körkort har därtill ökat gradvis de senaste åren. Trafikverket har noterat en markant ökning i antalet utfärdade körkortstillstånd vid en jämförelse mellan 2016 och 2017 för de första sex månaderna respektive år.

Efterfrågan på provtider är särskilt stor under sommaren då många vill passa på att ta körkort under semestrar och lov, samtidigt som personalstyrkan begränsas eftersom det är semestertider. Trafikverket har för innevarande år dock noterat ett trendbrott vad gäller efterfrågan på provtider. Jämfört med tidigare år kan de inte se att trycket på provtider klingar av efter sommaren.

Trafikverket har vidtagit särskilda åtgärder för att möta den ökade efterfrågan under sommaren, såsom anställning av extrapersonal och erbjudande till förarprövare att flytta sina semestrar och arbeta under sommaren. Inför sommaren 2017 nyanställdes vidare 34 förarprövare.

För att ytterligare öka kapaciteten inför sommaren 2018 har Trafikverket också anställt 47 nya förarprövare som precis påbörjat sin utbildning. Ytterligare en kurs planeras till hösten 2018 för att möta efterfrågan kommande år. Därutöver fortsätter åtgärder med övertid för att erbjuda ytterligare tider kvällar och helger, omfördelning av resurser i landet samt extra personal.

Att det är svårt att hitta en tid för körprov kan enligt uppgift från Trafikverket ofta bero på att kunden gjort flera omprov och förbrukat sitt så kallade förstagångsföreträde. Förstagångsföreträdet i Trafikverkets servicelöfte för behörighet B (personbil) innebär att om det första kunskapsprovet eller körprovet inte är godkänt erbjuder Trafikverket ytterligare minst två prov inom giltighetstiden två månader. Trafikverket rekommenderar alla att innan omprov genomförs använda tiden väl till ytterligare förberedelser, hushålla med provtillfällena och inte genomföra omprovet för tidigt. När dessa två omprovstillfällen är förbrukade gäller inte förstagångsföreträdet längre. Därför kan väntetiden till nya prov bli betydligt längre. Trafikverket premierar på detta sätt god förarutbildning. Tanken är att man ska vara välutbildad och väl förberedd för båda delproven.

Jag har mot bakgrund av ovanstående inte för avsikt att i nuläget vidta några åtgärder. Jag kommer dock noga följa utvecklingen på området och kontinuerligt ha en dialog med Trafikverket om det.

Stockholm den 4 oktober 2017

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.