läkarbrist

Skriftlig fråga 2002/03:900 av Särnblad Stoors, Anneli (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-09
Anmäld
2003-05-09
Svar anmält
2003-05-14
Besvarad
2003-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 maj

Fråga 2002/03:900

av Anneli Särnblad Stoors (s) till socialminister Lars Engqvist om läkarbrist

Samverkan mellan kommunerna och landstingen i omsorgen och vården utvecklas.

Det finns dock en del att göra när det handlar om att avhjälpa bristerna i det medicinska omhändertagandet i hemsjukvården eller på särskilda boenden.

I lägesrapport 2002 nämns att bristen på läkare i det särskilda boendet och hemsjukvården är ett problem.

Avser ministern att vidta någon åtgärd i denna så viktiga fråga?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:900 besvarad av

den 14 maj

Svar på fråga 2002/03:900 om läkarbrist

Socialminister Lars Engqvist

Anneli Särnblad Stoors har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att avhjälpa bristen på läkare i särskilt boende och hemsjukvård för äldre.

Att utveckla kvaliteten i, och omfattningen av, läkares medverkan i särskilda boenden för äldre utgör ett prioriterat område inom ramen för den nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården. Enligt det avtal om utvecklingsinsatser som slutits i enlighet med handlingsplanen ska landstingen svara för att de som bor i särskilt boende eller får hemsjukvård utan dröjsmål ska kunna erbjudas medicinsk bedömning eller hembesök av läkare. Vidare framgår att lokala avtal bör träffas mellan landsting och kommun som reglerar läkarinsatsernas omfattning och innehåll, bland annat med avseende på tillgänglighet, uppföljning av behandlingsinsatser och läkemedelsanvändning samt stöd till den kommunalt anställda personalen.

Socialstyrelsen genomförde 2002 en kartläggning av läkarkontakten vid särskilda boenden för äldre. Denna visar bland annat att lokala överenskommelser har en betydande omfattning och att ansträngningar gjorts och görs för att etablera en god läkarmedverkan i vården och omsorgen om äldre.

Frågan om läkarmedverkan i de särskilda boendena för äldre behandlas också i propositionen om samverkan mellan kommuner och landsting inom vård- och omsorgsområdet (prop. 2002/03:20) som lämnades till riksdagen i december 2002. Enligt förslag om ändringar i lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård skärps också kraven på gemensam vårdplanering vilket skapar förutsättningar för en tätare och bättre kontakt mellan läkare, patienter och personal i de särskilda boendena.

Trots den utveckling som skett, och de nya förutsättningar som förslagen i samverkanspropositionen ger, kan jag konstatera att det finns skäl att utreda frågan vidare så att en långsiktig strategi kan utformas. Regeringen har därför tillsatt utredningen Översyn av vård och omsorg för äldre @ tio år efter ädelreformen (dir. S 2003:4). Denna ska bland annat studera hur hälso- och sjukvården i kommuner och landsting kan organiseras så att de äldres behov tillgodoses på bästa möjliga sätt, såväl i ordinärt boende som i särskilt boende. Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.