Lagstiftningen om besöksförbud

Skriftlig fråga 2005/06:2047 av Magnusson, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-22
Besvarad
2006-08-31
Besvarad
2006-09-05
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Fråga 2005/06:2047 av Cecilia Magnusson (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Lagstiftningen om besöksförbud

Ännu en hotad kvinna har bragts om livet. Trots en tydlig hotbild, upprepade polisanmälningar och tidigare besöksförbud fick den kvinnliga terapeut inte det skydd hon behövde. Då detta tragiska fall tyvärr inte är det enda i sitt slag, pekar mycket på att lagstiftningen som ska ge skydd åt hotade personer inte är tillräcklig.

Möjligheten att förlänga besöksförbud vid kvarstående hotbild måste underlättas. Samhället måste reagera kraftfullt på överträdelser av besöksförbud. Det är av största vikt att hotade kvinnor, och män, får tillgång till trygghetspaket och larm. Tryggheten för dem som ska skyddas av ett besöksförbud skulle öka avsevärt om det fanns ett sätt att kontrollera att den som avses med beslutet faktiskt inte närmar sig den hotade personen. En ökad upptäcktsrisk skulle verka avskräckande för många män som i annat fall skulle bryta mot besöksförbudet. Påföljden för överträdelse av besöksförbud är inte tillräckligt ingripande. För att ytterligare inskärpa vikten av att besöksförbudet respekteras och följs borde även ringa överträdelser straffbeläggas. Det finns också skäl att överväga en särskild straffskala för normalbrottet med enbart fängelse och en särskild straffskala för ringa brott bestående av enbart böter. Detta är några förslag som bör genomföras.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att skärpa lagen om besöksförbud och öka skyddet för utsatta personer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2047 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2005/06:2047 om lagstiftningen om besöksförbud

Justitieminister Thomas Bodström

Cecilia Magnusson har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att skärpa lagen om besöksförbud och öka skyddet för utsatta personer.

Det är ytterst angeläget att alla människor som hotas och förföljs får skydd och hjälp. En stor andel av de personer som utsätts för hot och förföljelse är kvinnor. Samhället har en viktig uppgift att på bästa sätt skydda och hjälpa dessa kvinnor som tvingas att leva i rädsla på grund av hot och förföljelse. Olika former av hot och förföljelse kräver olika åtgärder för att öka skyddet.

Det är mot den bakgrunden som regeringen i juli beslutade att en utredare ska se över hur skyddet för personer som utsätts för hot och förföljelse fungerar och föreslå förbättringar. I uppdraget ingår att se över hur lagen om besöksförbud tillämpas och att lämna förslag till en förbättrad användning av besöksförbud. Utredaren ska även redogöra för hur polisens och åklagarnas arbete med besöksförbud bedrivs och vid behov föreslå förändringar. En viktig fråga för utredaren är att föreslå åtgärder som kan leda till att antalet överträdelser av besöksförbud minskar. Att kontrollera besöksförbud med elektronisk övervakning är en sådan åtgärd.

När det finns säker och effektiv teknik är jag beredd att införa elektronisk övervakning av besöksförbud i vissa fall. Det är mot den bakgrunden som Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag att undersöka och analysera olika tekniska lösningar som ska kunna användas för elektronisk övervakning av besöksförbud. Utifrån de tekniska lösningar som Rikspolisstyrelsen kommer att redovisa ska utredaren föreslå en lämplig rättslig lösning för att elektronisk övervakning av besöksförbud ska kunna bli verklighet. Bekämpandet av mäns våld mot kvinnor är, som sagt, en högt prioriterad fråga för regeringen. Mycket har också gjorts för att stärka brottsoffrens ställning. Vi är dock inte på något sätt nöjda, utan detta arbete ska fortsätta med oförminskad kraft. Regeringens avsikt är att under nästa mandatperiod återkomma med förslag som ytterligare förstärker skyddet för hotade kvinnor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.