Kvinnors roll och delaktighet i fredsavtal

Skriftlig fråga 2012/13:360 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-07
Anmäld
2013-03-07
Besvarad
2013-03-13
Svar anmält
2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2012/13:360 Kvinnors roll och delaktighet i fredsavtal

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Elva länder undertecknade i Addis Abeba i Etiopien den 24 februari ett fredsavtal för Demokratiska republiken Kongo, DRK. Närvarande var FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon. Överenskommelsen innebär bland annat att Monuscos fredsbevarande arbete ska förstärkas militärt. Rwanda och Uganda har kritiserats för sitt stöd till rebellgruppen M23. Det är positivt att berörda länder nu möts och att åtaganden för framtiden har gjorts. Demobilisering av soldater tillhör utmaningarna.

Det har dock framförts kritik mot att kvinnors rättigheter och deltagande inte kommit till uttryck. Jag konstaterar att osynliggörandet av kvinnor åter är ett bekymmersamt faktum i internationella sammanhang. Principerna i FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet ska återspeglas i avtal som detta. Kvinnors delaktighet är omistlig för fred och för uppbyggnad av samhället. Fredsavtalet innehåller endast en kortare hänvisning till sexuellt våld. Vikten av resolution 1820 borde understrykas. Innehållet i avtalet har kritiserats för att vara alltför vagt. 46 kongolesiska och internationella organisationer från det civila samhället skrev ett gemensamt uttalande om att avtalet behöver kompletteras med konkreta åtgärder, till exempel att det utses ett särskilt sändebud från FN med uppdrag att fortsatt medla och vara länk mellan olika grupper. Det civila samhället behöver involveras i fredsprocessen.

Min fråga till utrikesministern är:

Har utrikesministern och regeringen, i likhet med mig, gjort det ställningstagandet att kvinnors roll och delaktighet uttrycks för vagt i fredsavtalet för DRK?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:360 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 mars

Svar på fråga

2012/13:360 Kvinnors roll och delaktighet i fredsavtal

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om jag och regeringen har gjort bedömningen att kvinnors roll och delaktighet uttrycks för vagt i fredsavtalet för Demokratiska republiken Kongo av den 24 februari 2013.

Jag håller med Carina Hägg om att det är positivt att DR Kongo och länderna i regionen har gjort ett gemensamt åtagande för framtiden i och med undertecknandet av ramavtalet för fred, säkerhet och samarbete i Stora sjöregionen. Såväl biståndsminister Gunilla Carlsson, som besökte regionen i januari, som EU:s höga representant Catherine Ashton har i uttalanden välkomnat avtalet.

Avtalet, som tillkommit med starkt stöd av FN:s generalsekreterare, utgör tillsammans med den kommande utnämningen av ett FN-sändebud och en förstärkning av Monusco ett viktigt steg mot en långsiktigt hållbar politisk lösning i DR Kongo och regionen. En sådan lösning måste gå till botten med de underliggande orsakerna till konflikt i Stora sjöregionen. Det primära ansvaret för att komma till rätta med DR Kongos djupgående problem vilar på DR Kongos regering. Samtidigt är det avgörande att stödet till rebellgrupper i landet från grannländerna upphör. Sverige och EU är redo att ge fullt stöd till genomförandet av avtalet och söka bidra till stabilitet och utveckling.

Jag delar även uppfattningen om vikten av att kvinnor inkluderas i arbetet för att skapa en långsiktigt hållbar fred. Jag är samtidigt oroad över att kvinnor alltjämt marginaliseras i dessa processer – trots att tolv år har förflutit sedan säkerhetsrådets resolution 1325, som lyfter fram vikten av kvinnors aktiva deltagande i att skapa fred och säkerhet, antogs. Sverige stöder genom vårt utvecklingssamarbete implementeringen av resolution 1325 i DR Kongo genom bland annat Sida, Kvinna till kvinna och UN Women, vilka arbetar med att stärka kvinnors deltagande i fredsprocesser och politiska processer. Vid biståndsministerns besök i DR Kongo i januari lyfte hon bland annat upp frågan om att kvinnor ska kunna delta fullt ut i förhandlingar och dialog om konfliktsituationer.

Då Sverige inte har medverkat i framtagandet av det aktuella avtalet blir vår roll att stödja genomförandet inklusive att verka för att hänsyn tas till kvinnors roll och delaktighet. Dessa frågor kommer även fortsatt att utgöra en viktig del av vårt utvecklingssamarbete med DR Kongo.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.