Till innehåll på sidan

Kvinnors och barns rättigheter och det svenska flyktingbiståndet till Syrien

Skriftlig fråga 2013/14:6 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-09-18
Inlämnad
2013-09-18
Besvarad
2013-09-25
Svar anmält
2013-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 september

Fråga

2013/14:6 Kvinnors och barns rättigheter och det svenska flyktingbiståndet till Syrien

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Hillevi Engström (M)

Regeringen har hittills under år 2013 anslagit 280 miljoner kronor i humanitärt bistånd till människor som flytt inbördeskriget i Syrien, en konflikt som nu är inne på sitt tredje år. Vi vet med erfarenhet från bland annat inbördeskriget i forna Jugoslavien att kvinnor och barn är de som hårdast drabbas i krig. I inbördeskrig drabbas kvinnor och barn särskilt hårt. Det är därför av största vikt att den svenska regeringen genom det svenska biståndet fokuserar på detta problem. Det är viktigt att vid fördelningen och inriktningen av det svenska biståndet beakta dessa förhållanden så att vi lever upp till vad som stadgas i FN:s resolution 1325 om kvinnors och barns rättigheter. I inbördeskriget i Syrien finns det flera inblandade parter som totalt förbiser kvinnors mänskliga fri- och rättigheter. Det teokratiska inflytandet i dagens Syrien förstärker den patriarkaliska omgivningen, vilket gör att barns och kvinnors rättigheter förbises.

Jag vill fråga statsrådet:

Med hänvisning till FN:s resolution 1325, vad avser statsrådet att göra med det svenska humanitära biståndet till Syrien för att tillse att kvinnors och barns rättigheter stärks?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:6 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström

den 25 september

Svar på fråga

2013/14:6 Kvinnor och barns rättigheter och det svenska flyktingbiståndet till Syrien

Statsrådet Hillevi Engström

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra med det svenska humanitära biståndet till Syrien för att tillse att kvinnors och barns rättigheter stärks.

Situationen för kvinnor och barn är som frågeställaren konstaterar särskilt svår i humanitära kriser och konflikter. Syrien är inget undantag. Mer än 7000 barn beräknas ha dödats i striderna, två miljoner barn är

på flykt inom landet och minst en miljon barn har tvingats fly Syrien. I nuläget uppger FN att två miljoner barn i skolåldern inte har möjlighet att gå i skolan. Den absoluta majoriteten av flyktingarna i Syriens grann­länder är kvinnor och barn. Sexuellt våld och andra övergrepp mot kvinnor är vanligt förekommande i såväl Syrien som flyktinglägren.

Vikten av att ge särskild uppmärksamhet till kvinnor och barn i humanitära kriser återspeglar sig i det svenska humanitära biståndet

till Syrien-krisen. Vi arbetar med stöd direkt riktat till kvinnor och

barn som drabbats av Syrien-krisen. En stor del av detta stöd kanaliseras till UNICEF och även till Rädda barnen. I våra dialoger med FN:s organisationer understryker vi även vikten av att kvinnor och barn ges särskilt fokus.

Förutom det humanitära behovet finns det mycket stora behov inom flera andra områden i Syrien. Sveriges långsiktiga utvecklingsstöd om

100 miljoner kronor över två år fokuserar på mänskliga rättigheter och demokrati. Stödet syftar framför allt till att stärka civilsamhället och fokus ligger särskilt på yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.En betydande del av detta implementeras av lokala kvinnoorganisationer i Syrien som under svåra förhållanden arbetar exempelvis för att stärka kvinnors rättigheter och mot våld mot kvinnor.

Det råder inget tvivel om att kvinnor och barn drabbas särskilt hårt i humanitära kriser. Jag kommer arbeta för att de humanitära insatserna i Syrien och dess grannländer genomsyras av den insikten och att fokus på kvinnor och barns utsatthet i humanitära kriser upprätthålls.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.