Kvinnor i Demokratiska republiken Kongo

Skriftlig fråga 2009/10:834 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-24
Anmäld
2010-05-25
Besvarad
2010-06-02
Svar anmält
2010-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga

2009/10:834 Kvinnor i Demokratiska republiken Kongo

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Att FN:s generalsekreterare upprättat uppdraget och utsett Margot Wallström till särskild representant i frågor som rör sexualiserat våld i krig välkomnas brett. Säkerhetsrådet har därförinnan informerats om hur våldet mot kvinnorna påverkar fredsprocesser och kan få långtgående effekter för samhället i stort. Även barn som är resultatet av övergreppen kan stigmatiseras.

Massvåldtäkterna kan liknas vid massförstörelsevapen. Aggressionsgraden höjs och våldtäktskulturen sprider sig in i det civila samhället. Ändå möts våldtäkterna med förnekelse, ges inte prioritet och ses i praktiken av beslutsfattare ännu som en marginell fråga inom utrikes- och säkerhetspolitiken. En kommission har efterlysts.

Stödet till kvinnoorganisationer och lokala kvinnorättsaktivister i konfliktområdena kan öka. I praktiken vänder sig ytterst få kvinnor till domstolar för att få sin sak prövad, men med stöd kan dagens rättslöshet bekämpas. Även fler personer som misstänks för att ha begått sexuella övergrepp i krig och konflikter kan ställas inför rätta.

Min fråga till statsrådet Gunilla Carlsson är om hon avser att verka för att regeringen ger stöd som främjar att våldtäkter prövas av domstol i Kongo-Kinshasa.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:834 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 2 juni

Svar på fråga

2009/10:834 Kvinnor i Demokratiska republiken Kongo

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen ger stöd som främjar att våldtäkter prövas av domstol i Kongo-Kinshasa (DRK).

Sexuella övergrepp av enorm omfattning och grymhet rapporteras fortlöpande från DRK. Unicef uppskattar att hundratusentals kvinnor och flickor har utsatts för sexuellt våld sedan konflikternas början i mitten av 90-talet. Tillförlitlig statistik saknas vad gäller antalet övergrepp och mörkertalet är mycket stort. Sexuellt våld mot kvinnor används i viss grad som en strategi i krigföringen för att tortera och förödmjuka, men våldet beror också på att soldater är odisciplinerade och inte kontrolleras av sina överordnade. Som Carina Hägg påpekar råder en utbredd kultur av straffrihet i DRK, särskilt rörande våld mot kvinnor. Allvarliga brister finns längs hela rättskedjan.

Frågan om den utbredda straffriheten för sexuellt våld, liksom andra frågor om mänskliga rättigheter, tas regelbundet upp i regeringens samtal med kongolesiska företrädare och andra viktiga aktörer. Jag fick till exempel tillfälle att diskutera dessa frågor i samtal med DRK:s jämställdhetsminister i samband med hennes deltagande vid ett internationellt möte här i Stockholm i maj om det sexuella våldet i DRK. Jag hade kallat till mötet i hopp om att bidra till att öka förståelsen för det sexuella våldet i DRK och för att identifiera effektiva strategier för att bekämpa det. Straffriheten var en av huvudfrågorna för mötet.

Förutom dialogen bidrar Sverige via en rad olika insatser för att främja säkerhet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i DRK. Regeringen antog förra året en ny strategi för utvecklingssamarbete med DRK, som uppgraderar vårt stöd till landet. Genom den nya strategin kommer vi att öka insatserna för att stärka kvinnors rättigheter och för att förebygga, hantera och bekämpa det utbredda sexuella våldet.

Ett av fokusområdena i samarbetsstrategin är att bidra till att dels lägga grunden för ett fungerande rättsväsen, med särskilt fokus på att förebygga och beivra sexuellt och annat könsbaserat våld, dels öka kvinnors tillgång till rättssystemet. Som ett exempel kan nämnas att Sverige genom Sida stöder insatser som syftar till att göra rättsväsendet mer tillgängligt för kvinnor genom att upprätta mobila domstolar i avlägsna byar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.