Till innehåll på sidan

Kundval för rullstols- och färdtjänsttaxi

Skriftlig fråga 2013/14:444 av Westerholm, Barbro (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-24
Anmäld
2014-02-25
Besvarad
2014-03-05
Svar anmält
2014-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga

2013/14:444 Kundval för rullstols- och färdtjänsttaxi

av Barbro Westerholm (FP)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Färdtjänsten ger för hundratusentals svenskar en möjlighet att över huvud taget få vardagen att fungera. Tyvärr fungerar färdtjänsten inte alltid, och konsekvenserna blir mycket stora för den enskilde. I Stockholm har man infört kundval för taxi, kallat rullstolstaxi. Det innebär att resenären själv bestämmer vilket taxibolag bland dem som uppfyller ett visst antal kriterier hon eller han reser med. Systemet med rullstolstaxi har fallit mycket väl ut, och det systemet borde därför tillämpas för alla som har färdtjänst. Avtalen för rullstolstaxi löper ut 2015.

Nu visar det sig att nuvarande upphandlingslagstiftning och sättet som den tillämpas på i formell mening gör kundval olagligt. Det innebär att kundval genom rullstolstaxi försvinner 2015 om lagen inte ändras. En utvidgning av kundval till att omfatta hela färdtjänsten blir i dagsläget omöjlig.

Jag vill därför fråga:

Är statsrådet beredd att förändra lagen så att kundval i färdtjänsten, inklusive rullstolstaxi, blir möjligt i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:444 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 5 mars

Svar på fråga

2013/14:444 Kundval för rullstols- och färdtjänsttaxi

Statsrådet Stefan Attefall

Barbro Westerholm har frågat mig om jag är beredd att förändra lagen (2007:1091) om offentlig upphandling så att kundval i färdtjänsten, inklusive rullstolstaxi, blir möjlig i framtiden.

Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden eller enskilda upphandlingar. Huruvida den aktuella upphandlingen är förenlig med upphandlingslagstiftningen eller inte kan jag därför inte uttala mig om.

Jag kan däremot informera om att man inom EU nyligen har antagit ett paket med nya och reviderade upphandlingsdirektiv som kommer att träda i kraft under våren. Syftet med reformen är att förenkla bestämmelserna, öka deras effektivitet och ändamålsenlighet samt göra dem bättre lämpade att hantera den föränderliga politiska, sociala och ekonomiska situationen. Dessa upphandlingsdirektiv ska nu genomföras i svensk rätt. Eftersom det är många nya bestämmelser är det ett omfattande arbete som ska utföras och regeringen kommer att behöva ta ställning till flera olika typer av frågor som inkluderar bestämmelser om t.ex. ramavtal och avrop. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur vissa av bestämmelserna i de nya direktiven bör genomföras i svensk rätt (dir. 2012:96). Svaret på frågan är således att ja, jag är beredd att ändra lagen om offentlig upphandling och det kommer också att ske under 2016 och arbete med utformningen av den nya lagstiftningen pågår redan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.