Kulturjobb

Skriftlig fråga 2009/10:348 av Papadopoulos, Nikos (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-16
Anmäld
2009-12-16
Besvarad
2009-12-22
Besvarad
2009-12-30
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2009/10:348 Kulturjobb

av Nikos Papadopoulos (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Regeringens så kallade arbetslinje har misslyckats. Kosmetiska och halvhjärtade insatser kan inte dölja detta faktum. Särskilt alarmerande är i Stockholm den höga ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten för medborgare med utländsk bakgrund. Det kommer 2010 att vara 40 000 färre som får studera på komvux än när Socialdemokraterna styrde Sverige, färre får arbetsmarknadsutbildning och köerna växer utanför högskolorna.

Socialdemokraterna föreslår i stället omfattande investeringar i jobbskapande insatser. Bra exempel är de socialdemokratiska investeringarna i nya jobb i kultursektorn. Vi föreslår till exempel att konstnärsallianserna utökas rejält, vi återinför Accessprojektet som tillgängliggör arkiv och samlingar också för framtida generationer och vi inför ett kulturarvs-ROT. De här insatserna beräknas sammantaget ge ca 2 000 nya jobb inom kultursektorn.

Min fråga till kulturministern är:

Avser kulturministern att vidta några åtgärder för att minska arbetslösheten inom kultursektorn?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:348 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 22 december

Svar på fråga

2009/10:348 Kulturjobb

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Nikos Papadopoulos har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att minska arbetslösheten inom kultursektorn.

Låt mig först än en gång – som jag redan gjort ett flertal gånger tidigare under mandatperioden – försäkra Nikos Papadopoulos om att jag värnar kulturens och kulturskaparnas villkor under den svåra period vårt samhälle genomgår. Även om vi nu kan skönja starkare offentliga finanser befinner vi oss fortfarande i en lågkonjunktur och en svår ekonomisk kris, vilket självfallet avspeglas inom alla områden.

Så sent som den 24 november i år svarade jag på en interpellation av Nikos Papadopoulos som i allt väsentligt hade samma innehåll som den nu aktuella frågan. Den gången redogjorde jag för de insatser som regeringen presenterat för riksdagen i budgetpropositionen för 2010 och i propositionen Tid för kultur(2009/10:3). Ett flertal av dessa förslag bidrar till att minska arbetslösheten inom sektorn.

Låt mig ytterligare en gång påminna Nikos Papadopoulos om förslagen: För att ge bättre förutsättningar för ökad sysselsättning bland kulturskapare vill regeringen öka stödet till centrumbildningarna med 10 miljoner kronor för 2010 och 2011. Bidraget till Teateralliansen beräknas att byggas ut med 4 miljoner kronor från och med 2010. Inom anslaget till kulturmiljövård beräknas 15 miljoner kronor avsättas under 2010 och 2011 för vård av byggnader inom hembygdsrörelsen. Den arbetsmarknadspolitiska satsningen Lyft beräknas kunna ge effekt inom statlig och kommunal kulturverksamhet. Skapande skola, som ger goda arbetstillfällen åt kulturskapare, föreslås byggas ut och medlen för satsningen ökas så att den nu omfattar 112 miljoner kronor per år. 4 miljoner kronor avsätts under 2010 för att ge ökad uppmärksamhet för professionell dans i landet och ett särskilt uppdrag för gestaltning av offentliga miljöer kan ge fler arbetstillfällen för bland annat konstnärer. Regeringen vill också avsätta totalt 60 miljoner kronor, utöver de 13 miljoner kronor som redan avsatts, för att fördjupa utvecklingen av kreativa och kulturella näringar. Dessutom föreslås Konstnärsnämndens anslag ökas med 2,5 miljoner kronor bland annat för att ytterligare bevaka konstnärers ekonomiska och sociala situation. Riksdagen har nyligen antagit budgetpropositionen för 2010 och propositionen Tid för kultur (2009/10:3).

I sin fråga hävdar Nikos Papadopoulos vidare att regeringens arbetslinje har misslyckats och då framför allt för medborgare med utländsk bakgrund. Så är det inte. Regeringen tar dessa frågor på största allvar. Som Nikos Papadopoulos väl känner till är frågan om att minska utanförskapet i samhället en av de mest prioriterade frågor som regeringen arbetar med. Regeringen har reformerat stora delar av arbetsmarknadspolitiken – just för att minska utanförskapet och för att fler människor ska komma i arbete. Ett exempel som nu är aktuellt är den ovan nämnda arbetsmarknadspolitiska satsningen Lyft som beräknas kunna aktivera 40 000 personer per månad vilket som sagt även kommer kultursektorn till del.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.