Krav på giftfria leksaker

Skriftlig fråga 2013/14:207 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-17
Anmäld
2013-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-01-14
Besvarad
2014-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2013/14:207 Krav på giftfria leksaker

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

Julen är leksaksinköpens stora tid. Tyvärr tycks leksaker ha blivit ett växande gifthot i våra barns vardag.

På tio år har användningen av kemikalier mer än fördubblats, och nästan hälften av dem anses av Kemikalieinspektionen vara hälsofarliga. Kemikalieinspektionen har inte minst tittat på gifter i leksaker eftersom små barn gärna stoppar sådana i munnen och biter i dem. I fjol rapporterades att mellan 5 och 30 procent av de kontrollerade varorna innehöll för höga halter av miljö- eller hälsofarliga kemikalier. Det är svårt som konsument att veta om det finns några farliga kemikalier i de varor vi köper. Något krav på innehållsdeklaration finns inte för varor.

Av alla leksaker som säljs inom EU är 85 procent tillverkade i Kina, enligt FN. Och det är också leksaker från Kina som innehåller flest otillåtna kemikalier. När Greenpeace i Kina i fjol testade 30 slumpvis utvalda leksaker från affärer i fyra stora städer visade sig 21 av dem innehålla skadliga halter av ftalater. Men så var heller inte ftalater i leksaker förbjudna i Kina.

Genom vilka åtgärder avser handelsministern att föra in krav på giftfrihet hos varorna i frihandeln, i synnerhet i fråga om leksaker?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:207 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 14 januari

Svar på fråga

2013/14:207 Krav på giftfria leksaker

 

Statsrådet Ewa Björling

 

Christina Oskarsson har frågatgenomvilka åtgärderjagavserföra

in krav på giftfrihethosvarorna i frihandeln, i synnerhet beträffande leksaker.

Internationell handel bidrar på sikt till ekonomisk utveckling som kan gynnaen hållbar utveckling och en förbättrad miljö, bland annat genomatt finansiera miljöpolitiska åtgärder.Öppna och konkurrenskraftiga marknader uppmuntrar också till innovation och tekniska framsteg,vilka bör resultera i hållbar produktion av varor såsom leksaker. Mer specifikt kan handelspolitiken bidra genom liberalisering av handel och investeringar i miljöteknik, varor och tjänster, så att dessa blir mer tillgängliga.

Handelspolitiken ska verka för att förstärka handelns positiva effekter, särskilt avseende hållbarhet ochövergripandemiljöpolitiska mål. Detta är en målsättning generellt och också i förhållande till Kina.Regeringen verkar därför för att nå framsteg i miljöförhandlingarna i Världshandels­organisationen WTO.Vidare är frågor om hållbar utveckling en prioriterad fråga i samband med förhandlingar om EU:s frihandelsavtal.

I dessa avtal inkluderas särskilda bestämmelser gällande aspekter på hållbar utveckling kopplat till handel. EU genomför även i samband med dessa förhandlingar en omfattande hållbarhetsanalys –så kallad ’Sustainable Impact Assessment’ (SIA) – av avtalet i sin helhet. Analysen väger samman olika aspekter av ekonomisk tillväxt, social utveckling samt miljöskydd. Det är regeringens ambition att genom samverkan och dialog även inom ramen för dessa förhandlingarfrämja miljön, förbättrade arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning.

Däremot har handelspolitiken inte tillgång till de mest direkta instrumenten för att lösa specifika miljöproblem.Internationella miljö­avtal omfattande så många länder som möjligt är det bästa och mest kostnadseffektiva sättet attlösaglobalamiljöproblem, exempelvisi syfteattminska negativ påverkan från gifter och kemikalier som kommer från produkter som vi använder i vår vardag.Globala reglerpåområdet är en förutsättning för att kunna nå miljökvalitetsmåletGiftfri Miljö.

Att skapa en vardag fri från gifter är en av regeringens huvud­prioriteringar inom miljöområdet. En handlingsplan, med särskilt fokus på att skydda barnen från gifter, har tagits fram av Kemikalie­inspektionen. Kemikalieinspektionen har även fått förstärkta resurser, vilka har satsats på bland annat ökad varutillsyn.Leksaksdirektivet har genomförts i svensk lagstiftning genom lagen (2011:579) om leksakers säkerhet och förordningen (2011:703) om leksakers säkerhet.Regeringen har vidare presenterat propositionen ”På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken” den 28 november 2013, i vilken regeringens strategi för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö presenteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.