Till innehåll på sidan

Kränkningar av mänskliga rättigheter i Pakistan

Skriftlig fråga 2018/19:368 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-07
Överlämnad
2019-03-08
Anmäld
2019-03-12
Svarsdatum
2019-03-20
Sista svarsdatum
2019-03-20
Besvarad
2019-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11 februari 2019  arresterade den pakistanska polisen studenter och aktivister tillhörande Progressive Youth Alliances. Gripandet av dem skedde på organisationens kontor i Multan. De anklagades för flera olika brott, bland annat uppvigling. De arresterades efter att de anslutit sig till en protest mot mordet på universitetsprofessorn och ledaren för Pashtun Tahafuz Movement (PTM) i Multan,  Arman Luni, som ett par dagar tidigare torterades till döds av polis. 

En del av de arresterade studenterna lyckades bli frisläppta mot borgen. Andra, bland dem Rawal Asad, hålls kvar i fängelse. Det finns stor risk för att Asad där utsätts för tortyr. Hans enda brott är att han är en aktivist som försöker organisera studenter och arbetare mot orättvisor.

Rawal Asad är en universitetsstudent vid Government Emerson College i Multan och är engagerad i studentfacklig verksamhet men är även aktiv i arbetarrörelsen och har där kämpat för fackliga rättigheter, bland annat för att obetalda löner ska betalas ut.

Polisens våld beskrivs som mycket brutalt. De pakistanska myndigheterna förföljer aktivister som Rawal Asad och använder hårda metoder för att förhindra studenter och arbetare att organisera sig mot det statliga förtrycket. Det är därför Asad gripits och nu riskerar tortyr och sedan ett långt fängelsestraff – för att han krävt demokratiska och mänskliga rättigheter.

Det har genomförts demonstrationer runt om i Pakistan till stöd för Asad. Även Pakistan Trade Union Solidarity Campaign uppmanar studenter, arbetare och andra organisationer att visa solidaritet med Rawal Asad.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser Sveriges som enskild stat och som medlem i EU att göra för att förmå den pakistanska regimen att uppfylla Rawal Asads och andra studenters och arbetares krav på demokratiska och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:368 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

.

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:368 av Amineh Kakabaveh (V) Kränkningar av mänskliga rättigheter i Pakistan

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad Sverige som enskild stat och som medlem i EU avser göra för att förmå Pakistan att uppfylla Rawal Asads och andra studenters samt arbetares krav på demokratiska och mänskliga rättigheter.

Regeringen följer situationen för de mänskliga rättigheterna i Pakistan. I regeringens rapport från 2016 om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Pakistan konstateras att tortyr och godtyckliga frihetsberövanden utgör exempel på vanligt förekommande övergrepp. Rapporten fann även betydande hinder för fackligt arbete och att det förekommer att fackliga ledare utsätts för våld och hot. En ny rapport om läget för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Pakistan kommer att publiceras av regeringen senare i år.

Respekten för mänskliga rättigheter, inklusive mötes- och föreningsfrihet samt fördömande av tortyr och dödsstraff, lyfts regelbundet i regeringens kontakter med företrädare för Pakistan. Ambassaden i Islamabad arbetar aktivt med att främja mänskliga rättigheter i landet, också tillsammans med likasinnade länder. UD och ambassaden har en nära dialog med civilsamhällesorganisationer som verkar för mänskliga rättigheter i Pakistan. Dessa bjuds återkommande in till dialog om utvecklingen i landet.

Ambassadören för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer besökte i oktober 2018 Pakistan. Hon förde samtal med pakistanska företrädare inklusive ministern för mänskliga rättigheter samt med ett flertal civilsamhällesorganisationer. Under besöket talade hon även vid en konferens i Lahore om mänskliga rättigheter.

Sverige agerar även genom EU som regelbundet tar upp frågor om mänskliga rättigheter med Pakistan, såväl vid politiska högnivåmöten som lokalt genom delegationen i Islamabad.

Situationer liksom den som Kakabavehs fråga rör följs löpande genom ambassaden i Islamabad. Regeringen kommer att fortsätta uppmärksamma vikten av respekt för mänskliga rättigheter, inklusive mötes- och föreningsfrihet samt fördömande av tortyr, i sina kontakter med Pakistan.

Stockholm den 20 mars 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.