Kränkande material via Facebook

Skriftlig fråga 2016/17:725 av Tobias Billström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-25
Överlämnad
2017-01-26
Anmäld
2017-01-27
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterades om hur en ung kvinna utsattes för sexuella övergrepp samtidigt som det misstänks att övergreppet streamades live över en stängd grupp på Facebook. Bortsett från det utomordentligt råa övergreppet måste frågan ställas hur sådant material kan ha fått ligga kvar på Facebook under hela övergreppets gång till dess att en polispatrull på plats avbröt utsändningen och övergreppet.

Under alltför lång tid har frågor rests hur lagstiftningen kan bekämpa brott som sker med nätet som medium, där själva sändningen är tänkt att addera till brottsoffrets utsatthet. Det finns bara alltför många exempel på hur den som utsätts för övergrepp klandrar sig själv, till och med i sådan utsträckning att självmord begås.

Dagens lagstiftning innehåller få regelrätta möjligheter att förhindra att den som utsätts för ett övergrepp som samtidigt sänds via nätet blir ett offer i dubbel bemärkelse. Det saknas verktyg för att tillämpa lagar som ursprungligen tillkommit med betydligt mer begränsad räckvidd och för att förhindra att den som blir utsatt för ett brott får lida en dubbel skada när operatören inte förhindrar livestreamning av exempelvis en våldtäkt.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa möjligheterna att lagföra den som begår ett brott som samtidigt livestreamas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:725 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00855/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:725 av Tobias Billström (M) Kränkande material via Facebook

Tobias Billström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa möjligheterna att lagföra den som begår ett brott som samtidigt livestreamas.

Det är självklart helt oacceptabelt att sprida filmer och bilder på någon som utsätts för ett sexuellt övergrepp. När sådana kränkande filmer och bilder sprids förvärras känslan av utsatthet och gör den drabbade personen till ett offer i dubbel bemärkelse.

Det är viktigt för regeringen att säkerställa att det finns ett fullgott straffrättsligt skydd mot hot och kränkningar oavsett om de sker på nätet eller i andra fora. Framväxten av internet har inneburit positiva förändringar för yttrandefriheten och den demokratiska debatten. Utvecklingen har emellertid också medfört att hot och andra former av kränkningar av den personliga integriteten tagit nya former. Det straffrättsliga skyddet för den personliga integriteten måste därför vara anpassat till samhällsutvecklingen och den moderna tekniken.

Det är för mig tydligt att det straffrättsliga skyddet för den personliga integriteten i vissa delar är omodernt och otillräckligt. Vi behöver stärka lagstiftningen för att kunna ge ett bättre skydd mot hot och kränkningar som sker via nätet och min avsikt är att kunna presentera förslag under våren. Det kanske viktigaste förslaget avser en ny bestämmelse som tydligt straffbelägger spridning av vissa integritetskänsliga bilder och uppgifter. Det kan t.ex. gälla spridning av hämndporr, nakenbilder och bilder på någon som utsätts för ett allvarligt brott. Jag är övertygad om att en sådan lagstiftning mer effektivt skulle motverka de problem som finns på internet i dag.

Stockholm den 1 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.