Krafttag mot plast i hav

Skriftlig fråga 2016/17:1396 av Lars Tysklind (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-15
Överlämnad
2017-05-16
Anmäld
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-24
Svarsdatum
2017-05-29
Besvarad
2017-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar. Skräpet vållar stor skada på fåglar, fiskar och däggdjur. Plast bryts ned till mikroplast, som tar sig in i näringskedjan och skadar människor, djur och natur.

Den svenska havskusten måste återkommande städas från plast, och Liberalerna avsätter därför 200 miljoner kronor under fyra år för städning av stränder. Dessutom vill vi styra konsumtionen mot mer återvinning och förnybara råvaror och föreslår en plastpåseavgift om totalt 2 kronor per plastbärkasse. Genom att göra det dyrare att köpa bärkassar av fossilplast hoppas vi minska användningen av plastbärkassar.

Min fråga till miljöminister Karolina Skog är:

 

Kommer ministern och regeringen, i linje med Liberalernas förslag, att vidta konkreta åtgärder och avsätta resurser för att ta krafttag mot plast i haven och på stränderna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1396 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/01250/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1396 av Lars Tysklind (L) Krafttag mot plast i hav

Lars Tysklind har frågat mig om jag och regeringen avser vidta konkreta åtgärder och avsätta resurser för att ta krafttag mot plast i haven och på stränderna.

Regeringen prioriterar frågan om marin nedskräpning högt. Sverige står tillsammans med Fiji värd för FN:s globala havskonferens om hållbarhetsmålet SDG 14 i New York den 5–9 juni i år. Ett av regeringens tre prioriterade områden där är delmålet 14.1 och marin nedskräpning.

Inom Regeringskansliet bereds för närvarande flera åtgärder för att minska de negativa miljöeffekterna av plast, det material som har en särställning vid marin nedskräpning. Bland annat bereds ett beslut om
ett nationellt förbud mot kosmetiska produkter som är avsedda att sköljas av och som innehåller plastpartiklar.

Det kan även finnas skäl att överväga åtgärder mot plastpartiklar i kosmetiska produkter som inte är avsedda att sköljas av. Kemikalieinspektionen har fått ett uppdrag att undersöka och i lämpliga fall föreslå begränsningar för utsläppande på marknaden av sådana produkter samt andra kemiska produkter som innehåller plastpartiklar. Kemikalieinspektionen ska redovisa sitt uppdrag senast i december i år.

I slutet av 2016 beslutade regeringen om förordningen (2016/1041) om plastbärkassar mot bakgrund av de bestämmelser som införts i EU:s förpackningsdirektiv 94/62/EC. Syftet med lagstiftningen är att minska förbrukningen av plastbärkassar och därmed minska nedskräpningen orsakad av dessa, samt att främja ett mer effektivt resursutnyttjande.

Naturvårdsverket redovisar i början av juni ett uppdrag om att identifiera viktigare källor i Sverige till utsläpp av mikropartiklar av plast i havet och verka för att reducera uppkomst och utsläpp av mikroplast från dessa källor.

Bohuskusten intar en särställning när det gäller problemen med marin nedskräpning. De mätningar som gjorts visar att det årligen flyter i land lika mycket skräp på Bohuskustens stränder som på havsstränderna i resten av Sverige. Skräpet härrör i mycket liten utsträckning från kommunerna själva. Naturvårdsverket redovisade den 27 oktober 2016 ett regeringsuppdrag om kompletterande finansieringsformer och/eller åtgärder för omhändertagande av marint skräp på stränder. Redovisningen har remitterats och beredning av ärendet pågår inom Regeringskansliet.

Regeringen ser behov av att minska mängden plast som hamnar i haven och i vår natur, hitta nya material som kan användas i stället för plast samt samla upp den plast som hamnat fel. Regeringen kommer därför i höstens budgetproposition att föreslå satsningar om drygt 100 miljoner kronor per år under 2018–2020 för att minska problemen med plast i haven. Satsningen innebär extra resurser för

strandstädning och förebyggande åtgärder mot nedskräpning,

rening av dagvatten för att förhindra att mikroplaster och farliga ämnen sprids till vattendrag, sjöar och hav,

att förstärka myndigheternas resurser i arbetet mot mikroplaster,

marin pedagogik – öka kunskapen om och engagemanget för haven särskilt hos barn och ungdomar,

innovationer och nya hållbara material, samt

stärkt globalt arbete rörande plast i haven, mikroplaster och farliga ämnen.

Stockholm den 29 maj 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.