Könsseparerade tider i badhus

Skriftlig fråga 2016/17:556 av Patrick Reslow (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-16
Överlämnad
2016-12-19
Anmäld
2016-12-20
Svarsdatum
2017-01-02
Sista svarsdatum
2017-01-02
Besvarad
2017-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

På senare tid har allt fler badhus infört könsseparerade tider för nyttjande av badhusens simbassänger. Detta anmäldes av ett flertal personer till Diskrimineringsombudsmannen (DO). DO gjorde med anledning av detta en utredning om huruvida detta är förenligt med gällande lagstiftning. DO kom fram till att det endast i undantagsfall är tillåtet med könsseparerade tider i badhus. Utgångspunkten i diskrimineringslagen är likabehandling oavsett kön, och därför ska detta med könsseparerade badtider tolkas och tillämpas restriktivt.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Vad tänker ministern göra för att förhindra att fler nekas tillträde till offentligt finansierade anläggningar baserat på gruppens könstillhörighet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:556 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:556 av Patrick Reslow (M) Könsseparerade tider i badhus

Patrick Reslow har frågat mig om vad jag tänker göra för att förhindra att fler nekas tillträde till offentligt finansierade anläggningar baserat på gruppens könstillhörighet.

Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering på grund av kön förbjuden för den som tillhandahåller varor och tjänster. Förbudet hindrar dock inte att kvinnor och män behandlas olika i fråga om tjänster om det finns ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har till uppgift att verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön och har tillsyn över att diskrimineringslagen följs. DO har som Reslow refererat till prövat ett antal ärenden angående detta.

Regeringen kommer fortsatt att arbeta för att stärka skyddet mot diskriminering. Hittills har ett flertal åtgärder vidtagits i arbetet mot diskriminering, bl.a. kommer ändringar i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder träda i kraft den 1 januari nästa år och ett förslag om att utvidga skyddet mot diskriminering på grund av bristande tillgänglighet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Vidare har utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering nyligen lämnat sitt betänkande (SOU 2016:87). Regeringen har för avsikt att remittera förslagen under våren 2017.

Stockholm den 22 december 2016

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.