Konsekvenser av stormen Alfrida

Skriftlig fråga 2018/19:29 av Per Lodenius (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-24
Överlämnad
2019-01-25
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Stormen Alfrida som härjade främst Roslagskusten under natten mot den 2 januari i år slog hårt mot de boende i området liksom mot företag och infrastruktur. Det finns mycket att se över och lära sig från de dygn, och för flera också veckor, som stormen påverkade boende och företag. Samtidigt visade såväl kommunen som föreningar, företag och privatpersoner stort ansvarstagande och empati genom att till exempel öppna upp lokaler och hus och där erbjuda möjligheter till dusch, vatten, matlagning och även övernattning. Inte alla kunde nås av detta, men många kunde ändå få hjälp på detta sätt. 

Vårt samhälle är i dag uppbyggt kring och beroende av digital kommunikation. Så också på landsbygden. Det har satsats och satsas också fortsättningsvis på utbyggnad av både mobil kommunikation och bredband. Det är bra och viktiga satsningar. När stormen slog ut strömmen över större områden och under längre tid drabbades däremot telekommunikationen och datauppkopplingen kraftigt. Mobilmaster hade reservkraft som på många håll endast räckte upp till ett par timmar. Den fasta telefonin slutade fungera för dem som inte längre har telefoni via de äldre kopparledningarna utan via bredband eller som har övergått till ip-telefoni. Den information man kunde få från omvärlden var med batteridriven radio och sändningar via fm-nätet. Att själv kunna ta kontakt eller meddela sig vid exempelvis olycka eller fara gick däremot inte. 

Samtidigt som det var mycket jobb med att få bort hinder och öppna upp vägar efter stormen samt prioriteringar som behövde göras om var behovet var störst och mest bråttom så var det svårt att få kontakt med personer för att efterhöra om deras situation och eventuella behov av hjälp. Redan efter ett dygn började också kommunens trygghetslarm att slås ut, och två dygn efter stormen var även räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel på väg ned. Dock fungerade Rakel återigen efter ett dygn. 

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Avser statsrådet att agera på något sätt för att garantera att kommunikationerna fungerar bättre vid liknande händelser som stormen Alfrida vad gäller exempelvis mobil uppkoppling och för att upprätthålla mobilkommunikationen även vid längre strömavbrott?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:29 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



Näringsdepartementet

Energi

- och digitaliseringsministern

N2019/00288/D

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:29 av Per Lodenius (C)
Konsekvenser av stormen Alfrida

Per Lodenius har frågat infrastrukturministern om han avser att agera på något sätt för att garantera att kommunikationerna fungerar bättre vid liknande händelser som stormen Alfrida vad gäller exempelvis mobil uppkoppling och för att upprätthålla mobilkommunikationen även vid längre strömavbrott.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är viktigt att tillgången till kommunikationslösningar kan återställas så snabbt som möjligt när avbrott inträffar. Det är i första hand den som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga kommunikationstjänster som ansvarar för att dessa fungerar och är driftssäkra, vilket regleras i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation. Post- och telestyrelsen är tillsynsmyndighet och har utfärdat föreskrifter på området som bland annat reglerar krav på tillgänglig reservkraft. Myndigheten genomför även insatser för att öka driftssäkerheten och har inom ramen för det arbetet bland annat anskaffat transportabla reservelverk för att komplettera operatörers egna reservkraftsystem.

För närvarande pågår ett arbete inom Regeringskansliet för att genomföra EU-direktivet om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation, (EU) 2018/1972. Direktivet ger möjlighet att införa sanktionsavgifter om reglerna kring driftssäkerhet inte efterlevs.

Elektroniska kommunikationer är beroende av tillgång till el och påverkas därmed av elavbrott. Det finns inte någon prioriteringsordning för elnätsföretagen vid återställning efter avbrott som säger att elförsörjning till telekominfrastruktur går före annan återställning. När det gäller elavbrott finns det bl.a. krav att elnätsföretag ska se till att avbrott i överföringen av el till en kund aldrig överstiger tjugofyra timmar. Det finns dock undantag från dessa bestämmelser om avbrottet beror på hinder utanför elnätsföretagets kontroll. Det är Energimarknadsinspektionen som har tillsynsansvar över dessa bestämmelser. Energimarknadsinspektionen kan vid behov och efter tillsyn exempelvis förelägga elnätsföretagen att vidta åtgärder för att minska risken för längre elavbrott i framtiden.

Stockholm den 4 februari 2019

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.