Konsekvenser av problemen i Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2008/09:559 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-03
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-11
Svar anmält
2009-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga

2008/09:559 Konsekvenser av problemen i Försäkringskassan

av Hans Hoff (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Ingen kan väl ha undgått att det finns stora problem i Försäkringskassan. Ändrade regler, omorganisation och till det mindre resurser från den moderatledda regeringen ligger bakom problemen.

I somras fick 140 000 inte sina pengar i tid. Under hösten och vintern har problemen bara fortsatt. Till följd av långa förseningar i handläggningen vid Försäkringskassan har ett flertal människor blivit vräkta från sina hem. Det rapporteras även om fall där folk har blivit tvungna att sälja sitt hus för att ha råd att betala sina räkningar. Det är inte rimligt att folk ska skuldsätta sig för att en myndighet inte har förutsättningarna för att utföra sitt uppdrag.

Det är helt oacceptabelt att de som är i mest behov av samhällets stöd behandlas på detta vis. Det kan inte vara rimligt att den som har staten som sin garant för välfärden dröjer så länge med att betala ut till den enskilde att den riskerar att halka ned på samhällets botten.

Regeringen måste ta sitt ansvar för den politik man bedriver. Man kan inte lägga allt ansvar på kassan utan det är regeringen som i sista hand har ansvaret för verksamheten, de resurser som kassan förfogar över och de regler som den tillämpar.

Med anledning av det ovan anförda frågar jag vilket initiativ statsrådet avser att ta för att staten ska kompensera dem som har blivit vräkta eller förlorat sitt hus till följd av förseningarna av Försäkringskassans utbetalningar.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:559 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 11 februari

Svar på fråga

2008/09:559 Konsekvenser av problemen i Försäkringskassan

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Hans Hoff har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att staten ska kompensera de som blivit vräkta eller förlorat sitt hus till följd av förseningar av Försäkringskassans utbetalningar. Hans Hoff påstår att detta beror på minskade resurser, alliansens reformer och Försäkringskassans omorganisation.

År 2005 blev Försäkringskassan en nationellt sammanhållen myndighet. Den dåvarande regeringen, och ledningen för Försäkringskassan, tog inför omställningen fram en plan för det arbetet. Denna plan omfattade kraftiga neddragningar i Försäkringskassan. Den socialdemokratiska regeringen beräknade i sin sista budget – i budgetpropositionen för 2006 – att verksamheten vid Försäkringskassan 2008 skulle kosta 6 760 miljoner. Detta motsvarar en neddragning med mer än 1 miljard på två år. Det är dessa beräkningar jag ärvde när jag tillträdde – och det är dessa beräkningar Försäkringskassans ledning har haft att förhålla sig till när man planerat förändringsarbetet och tempot man genomfört detta i. Det är viktigt att veta att Försäkringskassan själv beslutar sin organisation. Beslutet om den omorganisation som nu slutförs togs av Försäkringskassans styrelse.

Alliansregeringen har stärkt Försäkringskassans ekonomi för att de ska klara sitt uppdrag. Under 2007 gjorde regeringen en särskild satsning om 700 miljoner kronor på Försäkringskassan. Under 2008 och 2009 får Försäkringskassan ytterligare nästan 500 miljoner för reformerna inom sjukförsäkringen – detta är mer än myndigheten beräknat att dessa ska kosta. Myndigheten har också fått extra resurser för reformerna inom tandvården respektive barn och familjepolitiken. Tillsammans är detta närmare 1,2 miljarder under två år.

I Försäkringskassans prognos från den 19 januari 2009, framgår att Försäkringskassan beräknar resursbehovet 2009 till ca 7,7 miljarder. Detta är drygt 500 miljoner mer än i motsvarande prognos den 30 oktober 2008, och ca 740 miljoner mer än de tillgängliga resurserna.

Samtidigt har Regeringen agerat aktivt och tillfört resurser samt intensifierat dialogen med myndigheten. Vi har tillsatt en ny generaldirektör för myndigheten och jag har en tät dialog med Försäkringskassans ordförande.

Vidare kommer en ny myndighet – Inspektionen för socialförsäkringen – att redan den 1 juli 2009 stärka granskningen av socialförsäkringsområdet. Den som anklagar regeringen för att vara passiv har inte tagit del av de åtgärder som har vidtagits och som kommer vidtas under året som kommer.

Jag har frågat Försäkringskassan, Justitieombudsmannen och Justitiekanslern om exempel på sådana fall Hans Hoff beskriver. Ingen av dessa känner till att någon skulle blivit vräkt på grund av försenade utbetalningar från Försäkringskassan. Detta betyder dock inte att detta inte hänt. Är det så att människor har blivit vräkta eller förlorat sitt hus till följd av förseningar i Försäkringskassans utbetalningar är jag den första att beklaga det – och jag uppmanar dessa människor att anmäla detta så att de får sin rätt till skadestånd prövad.

Riksdag och regering har beslutat om regler för ersättning till dem som drabbas av skador genom fel eller försummelse vid en myndighet.

Enligt skadeståndslagen 3 kap. 1 § ska staten ersätta personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada, som vållas genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten svarar. Om en myndighet underlåter att inom rimlig tid ta ställning i ett ärende kan det vara fråga om skadeståndsgrundande försummelse. Vilken tid som är rimlig i ett enskilt fall måste avgöras utifrån omständigheterna i just det fallet.

Den som anser sig ha drabbats av en skada och därmed har ett anspråk på skadestånd på grund av att en statlig myndighet har fattat ett felaktigt beslut eller underlåtit att fatta beslut, kan rikta sitt krav till Justitiekanslern. Justitiekanslern är den myndighet inom staten som reglerar sådana anspråk. Det kostar inte något för den enskilde att få sitt krav prövat.

Om den enskilde inte är nöjd smed Justitiekanslerns prövning kan han eller hon väcka talan mot staten vid en domstol. Domstolen kommer då att pröva om det begåtts sådana fel som staten enligt de lagar som riksdagen stiftat är skyldig att ersätta. 

Om det uppstår en allvarlig ekonomisk situation har en person alltid möjlighet att ansöka om bistånd från socialtjänsten. Ekonomiskt bistånd – socialbidrag – är välfärdssystemets yttersta skyddsnät. Det ska vara ett komplement till socialförsäkringarna och ge hjälp när generella stödformer är otillräckliga eller inte kan lämnas och när de egna resurserna är helt uttömda. Biståndets uppgift är att träda in tillfälligtvis vid korta perioder av försörjningsproblem.  

Jag vill också tillägga att mediebilden av Försäkringskassan ofta blir orättvis. Den övervägande delen av Försäkringskassans verksamhet fungerar – i många fall bättre än tidigare – men får sällan någon uppmärksamhet.

Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort hur akut situationen blir för personer som drabbas av sena utbetalningar men att handläggningstiderna för nästan alla ärendeslag nu är klart bättre än de var när s, v och mp lämnade över regeringsmakten till alliansen. Nu får nio av tio sin ersättning inom en månad. Försäkringskassan har i sin nya organisation helt nya möjligheter att planera sin verksamhet för att undvika långa handläggningstider och det intensiva arbete som görs varje dag av Försäkringskassans personal ger resultat. Samtidigt kan handläggningstiderna bli kortare och rättssäkerheten måste stärkas. Detta är viktigt för socialförsäkringens legitimitet.

Nu arbetar Försäkringskassan, jag och Socialdepartementet intensivt för att analysera och förstå vad som hände sommaren 2008 – att hitta orsakerna för att undvika liknande situationer i framtiden. För mig handlar socialförsäkringen om rätt ersättning till rätt person – i tid!

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.