Till innehåll på sidan

Konsekvenser av avskaffandet av kårobligatoriet

Skriftlig fråga 2008/09:682 av Andersson, Phia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-27
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2008/09:682 Konsekvenser av avskaffandet av kårobligatoriet

av Phia Andersson (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Borås har blivit alltmer av en studentstad, med tusentals yngre och äldre studenter från hela landet. Jag vet hur mycket studentkårens arbete har betytt för att staden och studenterna ska komma varandra närmare och utveckla staden. Nu vill regeringen dramatiskt försämra förutsättningen för studenterna att granska kvaliteten på utbildningar.

Studentkåren i Borås ser minskade intäkter på 85 procent som en konsekvens av regeringens förslag till ett avskaffande av kårobligatoriet. Studentkåren organiserar i storleksordning 80 olika platser i beredande och beslutande organ vid Högskolan i Borås, vilket motsvarar 13 heltidstjänster. Studentkåren i Borås uppskattar att förslaget skulle innebär ökade kostnader för Högskolan i Borås på minst 2,2 miljoner kronor.

Den utredare regeringen tillsatte kom fram till en lösning som både studenter och högskolorna var rätt nöjda med, men tyvärr orkar inte regeringen fullfölja. Det kostar nämligen pengar att avskaffa obligatoriet, och det är inte regeringen beredd att tillmötesgå.

Regeringen avsätter mindre än en fjärdedel av pengarna som skulle behövas. I stället uppmanar Leijonborg studentkårerna att dra in pengar med pub och fest. Det här kommer att slå hårt mot utbildningsbevakningen och risken är stor att högskolorna får gå in med pengar i slutändan.

Med anledning av det ovan anförda frågar jag statsrådet Lars Leijonborg vad han avser att göra för att garantera studentkårernas möjlighet till en effektiv utbildningsbevakning.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:682 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:682 Konsekvenser av avskaffandet av kårobligatoriet

Statsrådet Lars Leijonborg

Phia Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att garantera studentkårernas möjlighet till en effektiv utbildningsbevakning.

Regeringen beslutade den 26 februari att till Lagrådet överlämna remissen Frihet och inflytande – kårobligatoriets avskaffande (U2009/1267/UH). Enligt regeringens mening är ett obligatoriskt föreningsmedlemskap, som kårobligatoriet utgör, felaktigt utifrån grundläggande demokratiska principer. Jag är övertygad om att frivilliga kårer kommer att stärka och vitalisera studentinflytandet genom att vara attraktiva för studenter att bli medlemmar i. De enskilda studenternas engagemang är den viktigaste förutsättningen för ett väl fungerande studentinflytande vid universitet och högskolor. Tillsammans med statsbidraget och skattebefrielsen ger det goda förutsättningar för att kårerna även framöver ska kunna fullgöra sina viktiga uppgifter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.