Kompetensutvisningar

Skriftlig fråga 2017/18:1357 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-25
Överlämnad
2018-05-25
Anmäld
2018-05-28
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Nyligen uppmärksammades att ingenjören Ali Omumi, som arbetar på ABB, ska utvisas ur Sverige. I Ali Omumis fall beskriver domstolen att han blivit offer för ett uppenbart administrativt misstag från arbetsgivarens sida men håller ändå fast vid Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Ali Omumis fall är ett i raden av exempel det senaste året på hur arbetskraftsinvandrare utvisats ur Sverige på grund av bagatellartade misstag. Det har handlat om att den anställde tagit ut för lite semester, fått en lön som ligger strax under kollektivavtal eller att arbetsgivaren missat att teckna rätt försäkring.

Regeringens nya lag från december 2017 kräver att ett misstag måste ha rättats till före ett eventuellt påpekande om felaktigheten från Migrationsverket. Trots att flera remissinstanser, däribland Migrationsverket, framhöll att misstag måste kunna rättas till även efter påtalande från myndigheter, valde regeringen att bortse från detta. Konsekvenserna av detta ser vi nu i form av att hårt arbetande människor tvingas lämna Sverige. Kompetensutvisningarna gör Sverige fattigare. Vi ser nu hur bristen på arbetskraft gör att stora exportföretag som ABB och andra är beroende av att kunna rekrytera människor från andra länder

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förändra lagen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1357 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/03067/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1357 av Mats Persson (L)
Kompetensutvisningar

Mats Persson har frågat mig huruvida jag avser vidta några åtgärder för att förändra lagen om arbetskraftsinvandring.

Jag vill inleda med att konstatera att det finns en bred samsyn kring att regelverket för arbetskraftsinvandring, som infördes av den tidigare borgerliga regeringen, i vissa delar är problematiskt. Det är viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår. Samtidigt är det viktigt att inte ha regler som leder till lönedumpning eller som underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med anställningsvillkoren.

Mats Persson hänvisar till den regeländring som trädde ikraft 1 december 2017. Bestämmelsen gör det möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd, har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse. Detta var ett första steg mot en lösning.

Regeringen har även givit en utredare i uppdrag att lämna förslag som ska göra det möjligt att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren, även då bristerna uppstått under en tidigare arbetsgivare. Samtidigt som utredaren överlämnade promemorian Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64) i december 2017 kom Migrationsöverdomstolen med avgöranden som ligger i linje med vad regeringen vill åstadkomma och som väsentligt förändrar den tidigare strikta tillämpningen av lagen. Domstolen har genom sina avgöranden tydliggjort att Migrationsverket ska göra en helhetsbedömning av om villkoren varit uppfyllda.

Mot denna bakgrund och med anledning av de synpunkter som inkommit i samband med remissförfarandet kommer regeringen att avvakta med att lägga fram utredarens förslag.

Regeringen kommer dock att följa utvecklingen noga och är beredd att vid behov ytterligare se över hur eventuellt kvarstående problem bör lösas.

Stockholm den 7 juni 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.