Till innehåll på sidan

Kommerskollegiums uppdrag att analysera CETA-avtalet

Skriftlig fråga 2016/17:638 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-12
Överlämnad
2017-01-13
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Den 4 januari offentliggjordes det att Kommerskollegium har fått i uppdrag av regeringen att göra en analys av Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA. I uppdraget till Kommerskollegium ingår att analysera bestämmelser om investeringsskydd och domstolslösningen (Investment Court System, ICS), offentlig upphandling, miljö- och hälsorelaterade frågor, tjänstehandel samt forumet för regleringssamarbete. Uppdraget ska redovisas senast den 1 maj i år.

Avtalet är ämnat att underlätta handel mellan Kanada och EU men har bland annat kritiserats hårt för bristen på demokratisk insyn i förhandlingsprocessen och för att det riskerar att underminera arbetstagares rättigheter, slå mot välfärden och inte minst utgöra ett hot mot klimatet och miljön. Helt i onödan innebär det tyvärr också en maktförskjutning till storföretagen, då avtalet ger unika möjligheter för dem att stämma Sverige och andra EU-länder.

Kommerskollegium har redan i ett tidigare uppdrag analyserat vissa aspekter av CETA:s eventuella effekter på miljön, människors och djurs hälsa samt demokratiskt beslutsfattande. Enligt egen utsago kommer det nya uppdraget att fördjupa denna tidigare analys.

Min fråga till statsrådet Ann Linde är:

 

På vilket sätt avser statsrådet att ta till vara den kritik som Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen framförde vid förra uppdragets mycket korta remissomgång?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:638 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:638 Kommerskollegiums uppdrag att analysera CETA-avtalet, 2016/17:639 Beredning av och beslut om CETA-avtalet, 2016/17:641 Beredning av och beslut om CETA-avtalet II av Håkan Svenneling (V) och 2016/17:665 Handelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA) av Lars Hjälmered (M)

Håkan Svenneling har frågat mig hur regeringen kommer att ta till vara den kritik som Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket framförde till Kommerskollegium i samband med den tidigare analysen av CETA (2016/17:638), när regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen om ett godkännande av CETA (2016/17:639) och om jag

har för avsikt att skicka förslaget till proposition av CETA på remiss (2016/17:641). Lars Hjälmered har frågat mig när regeringen avser

att lämna en proposition till riksdagen om ett godkännande av frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (2016/17:665). Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang då samtliga frågor rör frihandels-avtalet mellan EU och dess medlemsstater och Kanada, CETA.

Håkan Svennelings första fråga rör hur regeringen kommer att ta till vara de synpunkter och frågor som Kemikalieinspektionen och Naturvårds-verket framförde till Kommerskollegium inom ramen för det första uppdraget att analysera CETA. Den analys som Kommerskollegium redovisade den 16 augusti 2016 inklusive underlagen från sektors-myndigheter och juridiska institutioner kommer att beaktas tillsammans med det analysuppdrag regeringen gav Kommerskollegium i december. Kommerskollegium ska även samråda med nio myndigheter, däribland Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, samt med relevanta akademiska institutioner.

Håkan Svenneling och Lars Hjälmered har vidare frågat när regeringen avser lägga fram en proposition om CETA. Regeringens avsikt är att lägga fram en proposition för CETA under hösten 2017.

Håkan Svennelings sista fråga rör huruvida regeringen kommer att remittera utkastet till proposition innan propositionen beslutas och lämnas över till riksdagen. Regeringen kommer inte att remittera utkastet.

Stockholm den 25 januari 2016

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.